*Nettavisen* Økonomi.

- Renten skal opp igjen

Vi trenger enda høyere rente, mener økonomene.

27.09.07 19:07

Behovet for enda høyere rente er absolutt tilstede, mener økonomene.

NA24 – din næringslivsavis

Fra august til september falt den sesongjusterte bruttoledigheten med vel 800 personer og viser dermed at arbeidsmarkedet strammes ytterligere til.

- Styrket i troen
- Dette øker faren for at kostnadsveksten mer enn Norges Bank har antatt, og det bør styrke Norges Bank i troen på behovet for høyere renter, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets i en oppdatering torsdag.

Ved utgangen av september var det ifølge NAV i alt 43.419 helt ledige, tilsvarende 1,8 prosent av arbeidsstyrken. Den sesongjusterte bruttoledigheten avtok med 836 personer, til 53.417, slik at antallet på tiltak steg med knappe 500.

- Nedgangen i arbeidsledigheten viser nå en avtakende tendens. I fjor falt bruttoledigheten med 1900 personer månedlig, i år har nedgangen vært på knappe 1100 personer månedlig, konstaterer økonomen.

- Lavere tempo kan bety to ting, mener Aamdal: Enten at etterspørselen etter arbeidskraft vokser svakere enn før, eller at vi nå har nådd «grunnfjellet» i ledighetskøen.

- Testen blir til våren
- På grunn av ledighet mellom jobber og mismatch mellom ønskede og faktiske kvalifikasjoner vil det alltid være en viss ledighet. Tar man hensyn til at øvrige indikatorer fortsatt tyder på sterk underliggende vekst i norsk økonomi, synes grunnfjellshypotesen å stå sterkest, mener Aamdal.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han mener detter understøttes av tallene for antall ubesatte stillinger. Ved utgangen av september var det sesongjustert vel 25.000 ubesatte stillinger på landsbasis, 25 prosent flere enn for ett år siden.

- Nå går det bare 1,7 helt ledige på hver ubesatte stilling. Kamp om arbeidskraften vil uunngåelig gi større lønns- og prisvekst fremover, slik Norges Bank også legger til grunn, mener økonomen.

- Den store testen blir hvordan arbeidslivets parter klarer å håndtere lønnsoppgjøret våren 2008 i det strammeste arbeidsmarkedet på tyve år, avslutter Aamdal.

- Underbygger renteheving
Seniorøkonom Ylva Søvik i Handelsbanken Capital Markets deler resonnementet etter torsdagens ledighetstall.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Antall ledige per utlyste stilling faller og indikerer enn kraftigere tilstramming av arbeidsmakredet enn forventet i september. Dette kan igjen drive lønnsveksten videre i tredje kvartal, skriver Søvik i en kommentar.

Norges Bank var bekymret for økt kostnadsvekst i pressemeldingen etter rentemøtet onsdag denne uken og brukte det som et argument når den i går hevet styringsrenten med en kvarting til 5,0 prosent.

- Dagens tall underbygger argumentet for å heve videre til 5,25 prosent, mener Søvik.

- Tror på en renteheving til
Handelsbanken hevet torsdag sin prognose fra rentebanen med en kvarting. De tror at Norges Bank vil heve styringsrenten èn gang til, slik at toppen blir 5,25 prosent og ikke 5,0 som tidligere antatt.

- Denne siste hevingen vil ikke komme i oktober. Vi holder en knapp på desember, men mye vil bero på utviklingen i finansmarkedet. På lengre sikt, det vil si tolv måneder, tror vi Norges Bank vil bli nødt til å senke renten igjen til 5,0 prosent ettersom den realøkonomiske effekten av kreditturoen vil begynne å merkes klarere. Altså hever vi vår renteprognose kun for tre og seks måneder, men holder den uendret på tolvmåneder, heter det i Handelsbankens morgenrapport.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.