*Nettavisen* Økonomi.

- Renten skal opp!

Verdens største finanskonsern har dårlige nyheter til nordmenn med lån. Se hvordan en renteøkning vil påvirke deg.

29.01.08 19:27

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Citigroup, verdens største finanskonsern, kommer med dystre nyheter for norske låntagere, i sin nyeste makroøkonomirapport.

NA24 - din næringslivsavis

Se hvordan en renteøkning vil påvirke deg i NA24s rentekalkulator lenger ned i artikkelen.

5,75 prosent i 2008
Norges Banks rentebane tilsier at sjansen for enda en renteøkning til 5,5 prosent er ca. 50 prosent sannsynlig. Citi tror imidlertid at det kan bli nødvendig å øke den helt til 5,75 prosent i løpet av 2008.

Finanskjempen mener dette er et nødvendig grep fra sentralbanken ”med mindre eksterne faktorer avsporer norske vekstprospekter, eller får NOK til å styrke seg skarpt.”

- Flere renteøkninger nødvendig
Og ikke nok med det, det kan også bli enda mer økninger

- Enda flere renteøkninger kan bli nødvendig neste år, avhengig av alvorligheten av nedkjølingen i den globale økonomien.

Høyt prispress
Stor temperatur i økonomien og inflasjonspress er grunnene til at renten kanskje må opp. Likevel venter Citi mindre vekst i Norge.

Storbanken nevner lite ledig kapasitet i økonomien, lavere vekst globalt, effekten av høyere renter og lavere temperatur i boligmarkedet som gründer til nedkjølingen.

Nedkjøling til tross ventes sterkt prispress.

- Lønnskostnader vil øke betydelig i 2008, noe som vil øke inflasjonen, men fallende importpriser fortsetter å være en demper, skriver Citi.

Støtter ikke Citigroup
Alle er ikke enig i Citis vurdering

Ved forrige rentemøte uttalte sjeføkonom Jan Andreassen i Landsbanki at han trodde renten ville bli liggende på 5,25 prosent ut 2008.

- Slik vi tolker det blir det ikke noen renteheving i Norge i år, sa han til NA24.

De andre finanshusene NA24 snakket med var ikke like sikre på at renten holdes fast. Likevel var det ingen av dem nevnte muligheten for en økning på 0,5 prosent til 5,75 prosent, som Citibank antyder.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities pekte på at det er tilstanden ute som i så fall holder igjen renten.

- Den eneste grunnen til at de holder uendret på renten er uroen i resten av finansmarkedene, dersom man så på Norge isolert skulle renten ha gått opp, sa Andreassen til NA24.

Renter på dagsorden
Renter blir et spesielt viktig spørsmål denne uken, men da er det rentekutt som står på agendaen. Det store spørsmålet er hva den amerikanske sentralbanken gjør under rentemøtet på onsdag. Akkurat nå er troen på et storkutt opp 0,5 prosent rådende.

Regn ut hvordan en renteøkning vil påvirke deg i rentekalkulatoren:

HTML EMBED

Renteregner

%
kr
år
kr
Mnd År
Fyll ut tre av feltene og klikk ved det fjerde. Resultatet avrundes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag