- Renten skal opp

Investeringsbanken Credit Suisse røper sine utsikter for styringsrentene i verdens tre viktige økonomier.

Credit Suisse hever i dag sine estimater for euro-renten som følge av det europeiske rentemøtet i forrige uke. Forretningsbanken skriver i en analyse i dag at de nå forventer at styringsrenten i euro-sonen ligger på 3,5 prosent ved utgangen av året, opp 0,25 prosentpoeng fra deres tidligere estimater. Halvveis ut i neste år ser de en styringsrente på 4 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Den europeiske sentralbanken forventer en vekst i økonomien i euro-sonen på 2,1 prosent for året, og en inflasjon på 2,3 prosent. Sentralbanksjef Jean-Claude Trichet holdt allikevel renten uendret på 2,75 prosent torsdag i forrige uke, men signaliserte samtidig at sentralbanken kan komme til å heve renten i løpet av året.

Høyere eurokurs fører til lavere etterspørsel etter tyske varer, viser nye tall fra Europas største økonomi i dag. Eksporten falt med 1,5 prosent fra april til mai, noe som er en større nedgang enn hva som var ventet. Mediananslaget blant 14 økonomer Bloomberg hadde vært i kontakt med lå på en nedgang i eksporten på 0,6 prosent.

Pause i USA
De siste makrotallene fra USA har kommet inn lavere enn forventingene. Mandag forrige uke kom ISM-tallene som viste en lavere vekst i den amerikanske industrisektoren enn hva som på forhånd var ventet.

På fredag slapp det amerikanske arbeidsdepartementet sysselsettingsrapporten for juni. Rapporten, som tar for seg alle sektorer utenom landbruk, viste at arbeidsledighetsraten i USA holdt seg stabil fra mai til juni, men den viste også en uventet høy vekst i gjennomsnittlig timelønn.

Investeringsbanken Credit Suisse Securities ser positivt på rapportene, og fortsetter å forvente at sentralbanken i USA tar en pause i rentehevningene ved neste rentemøte i august. Allikevel tror de at vi vil se enda en rentehevning før året er omme som følge av den uventede høye lønnsveksten.

Slutt på nullrente i Japan
På fredag avholder sentralbanken i Japan rentemøte. Credit Suisse forventer at sentralbanken slutter deres null-rente politikk med en rentehevning på 0,25 prosentpoeng, og at dette blir den eneste rentehevningen i Japan i år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.