*Nettavisen* Økonomi.

- Renten skal videre opp

Renteekspertene mener Norges Banks strategi ligger fast etter dagens rentemøte.

31.05.06 16:17

I dag satte sentralbanksjef Svein Gjedrem opp styringsrenten med 0, 25 punkter til 2,75 prosent.

NA24 har spurt renteekspertene hva de tror fremover. De fleste mener Norges Banks strategi ligger fast.

- Få overraskelser
- Det var få overraskelser her, utenom at de satte opp renten, sier sjeføkonom Tharald Stray Laastad i meglerhuset Pareto. Laastad spådde på forhånd at Gjedrem ville vente til rentemøtet i juni.

Laastad tror at renteoppgangen i dag kan være et signal om flere renteøkninger enn det som er indikert.

- Som før påpeker de at aktiviteten i norsk økonomi er høy, mens den underliggende inflasjonen fortsatt er lav. At de valgte mai fremfor juni tolker jeg som et tegn på at hovedstyret legger mer vekt på å bremse aktiviteten i norsk økonomi enn hensynet til inflasjonen og kronekursen. Dersom det er riktig, må vi forvente at Norges Bank vil levere flere renteøkninger fremover enn det som er indikert i Inflasjonsrapport 1/06. Vi venter derfor at korte renter vil stige en del fremover og at kronen vil styrke seg, sier Laastad til NA24.

Søvik spådde rett

Klikk på bildet for å forstørre.


I går spådde seniorøkonom Ylva Søvik i Handelsbanken at renten kom til å bli satt opp 0, 25 prosent. Søvik fikk rett.

- Dette var som vi ventet, men jeg vil gjenta at det var 50/50 prosents sjanse. Det er imidlertid ingenting i pressemeldingen som tilsier noen form for endringer i Norges Banks strategi, sier Søvik til NA24.

- Udramatisk
- Det ser ikke ut som om det kom noen nye signaler, og rentehevingen er ganske udramatisk, mener sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Securities.

- Norges Bank opprettholder strategien fra siste gang, og det revurderes igjen i juni. Sentralbanken bruker de samme risikomomentene nå som før, sier Andreassen til NA24.

Andreassen tror ikke på at tempoet i rentehevingene vil skrus opp i år.

- Vi tror tungen på vektskålen på slutten av året vil være om kronen styrker seg og at veksten internasjonalt går frem. Jeg tror ikke på økt tempo, sier Andreassen til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Venter to hopp til
Skagenfondene tror at Norges Bank planlegger trolig å øke renten ytterligere med 0,25 prosentpoeng både i august og november tross lav kjerneinflasjon.

- De lange rentene ute har gått litt ned i det siste, men svakt tiltagende inflasjon gir økt usikkerhet om de korte rentene, mener Skagenfondene i en rapport de sendte ut onsdag ettermiddag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.