NA24.no

- Renteoppgangen kan utsettes ytterligere

(Scanpix/Montasje)
Sist oppdatert:
Kjerneinflasjonen stiger mindre enn ventet.

Kjerneinflasjonen, målt ved KPI-JAE, kom inn på 1,0 prosents årsvekst i oktober. Norges Bank ventet en oppgang på 1,2 prosent, mens markedet ventet 1,1 prosent stigning. Dermed ble veksten noe lavere enn ventet, og understreker Norges Banks bekymring over veksten i norsk økonomi.

Denne bekymringen har jo ført til at rentene i Norge har blitt satt opp i et lavere tempo enn tidligere ventet. En ny rentehevning fra sentralbanken er nå ikke ventet før i mars eller mai neste år. DnB Nor Markets mener onsdagens tall trekker i retning av at renteoppgangen i Norge kan utsettes ytterligere.

- Når inflasjonen nå igjen kommer inn lavere enn sentralbanken har sett for seg, kan det isolert sett trekke i retning av at den planlagte rentehevingen til sommeren utsettes videre, heter det i en kommentar fra Norges største bank.

Nedgang i importprisene
Saken blir ikke bedre av at importprisene falt med 1,4 prosent sammenlignet med sammeperiode i 2009. Dette er en liten forbedring fra september der fallet var på 1,6 prosent.

Fallet i importprisene fortsetter altså, i kjølvannet av lavt internasjonalt prispress og styrkingen av kronen.

Kjerneprisveksten på innenlandsproduserte varer og tjenester holdt seg uendret på 2,0 prosent årlig vekst. Tidligere har Norges Bank anslått at veksten vil bli på 2,3 prosent i 2010.

Strømprisene er fortsatt bidragsytende i forhold til å heve den samlede inflasjonen, skriver DNB NOR Markets i en melding.

- Overrasket negativ
DNB konkluderer med at prisveksten overrasker negativt og er svakere enn ventet. Det er negativ vekst i prisen på importerte konsumvarer.

Dette er også den viktisgste grunnen til at Norges Bank skjøv på rentebanen i slutten av oktober.

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere