Gå til sidens hovedinnhold

- Respektløst å be eldre flytte

Vil ikke la rike eldre hjelpe unge som sliter.

- Eldre er ingen byrde. Det er galt å legge skylden på de eldre. De har spinket og spart, og betalt for sin bolig gjennom et helt liv. De skal få bo der til de er 100 hvis de vil det, sier stortingsrepresentant for Frp, Erlend Wiborg.

Han er kraftig provosert etter forslag om at eldre må flytte fra boligene sine, slik at yngre generasjoner skal få det romsligere.

Setter rekorder i budrundene

Nettavisen NA24 har i det siste skrevet om eldre som sørger for knallharde budrunder. Med sine fete lommebøker og store formuer, er det villige til å betale mye for å få seg drømmeboligen.

I forrige uke ble en 70 kvadratmeter stor seniorleilighet på Nordstrand i Oslo solgt 1,6 milloner kroner over takst. Selger fikk over fem millioner for leiligheten.

Dagens eldregenerasjon har god råd, og er i verdenstoppen når det gjelder hvor mange kvadratmeter de har å boltre seg på. Samtidig bor unge par med barn i leiligheter ned mot 40 kvadratmeter, i alle fall i hovedstaden.

- Eldre er ingen byrde

Slik trenger det ikke være, mener samfunnsøkonom i NyAnalyse, Andreas Ringen. Han peker på at det egentlig ikke er boligmangel i Norge. Det handler bare om at kvadratmeterne er feil fordelt.

- Hvis de eldre flytter, er det med på å bedre forholdet mellom tilbud og etterspørsel i boligmarkedet, sa han til Nettavisen tidligere denne uken.

Det var denne uttalelsen som fikk Wiborg i Frp til å reagere.

- Jeg synes dette er respektløst overfor de eldre. Man fremstiller det som de eldre bare er en byrde, som må flyttes for å gjøre plass til yngre generasjoner. Det har jeg lite sansen for, sier han.

- Men, det er fortsatt boligmangel i Norge, og det tar tid å bygge boliger. Er det ikke bra at noen tenker konstruktivt på hvordan vi kan gjøre noe med boligmangelen?

- Jeg synes ikke det er særlig konstruktivt å legge dette problemet på de eldre, svarer Wiborg.

De eldre er rikest i landet

Dagens eldregenerasjon har levd under langt dårligere forhold enn dagens unge vokser opp med. Norge har gått fra å være et fattig land, til å bli et av verdens rikeste, med velferdsordninger de fleste andre land kan misunne.

Likevel er det ikke slik at de unge i dag lever i luksus på grunn av de eldre.

Mange sliter med å i det hele tatt få kjøpt seg bolig, fordi de ikke har egenkapital til å møte de skyhøye kvadratmeterprisene. Samtidig er pensjonister de med desidert høyest formue i Norge.

I 2012 hadde gjennomsnittshusholdningen i Norge en nettoformue på 2 millioner kroner i 2012. Husholdninger der personen med hovedinntekten var mellom 67 og 79 år, hadde en nettoformue på 3,2 millioner kroner.

De som er eldre i dag er dessuten mye rikere enn de som var eldre for bare 20 år siden. I 1993 var gjennomsnittlig formue hos personer over 67 år knapt 270 000 kroner. I 2012 hadde gjennomsnittsformuen til samme aldergruppe steget til over 980 000 kroner.

- Trenger eldre store eneboliger, når barnefamilier må bo på 40 kvadratmeter? Kan de ikke hjelpe de unge litt?

- Er det noen som virkelig har bidratt i dette samfunnet er det dagens 60-, 70-, 80- og 90-åringer! Dette er folk som har jobbet og slitt gjennom et langt liv. De har nedbetalt sine lån, ofte med dårlige lønninger.

- Vi står i stor takknemlighet til de eldre generasjonene som har vært med å bygge landet, og vært med å bygge de velferdsordningene vi har i dag, mener Wiborg.

- Kan ikke forvente å bo sentralt

Han mener man i dagens samfunn alt for ofte snakker om eldre som en byrde for samfunnet.

- Jeg mener de eldre er en ressurs i samfunnet. Også på arbeidsmarkedet.

- Derfor synes jeg ikke vi skal bruke begrep som at «eldrebøgen skyller innover landet som en tsunami», sier han, og refererer til formuleringen til Nettavisens journalist.

Wiborg tror det er flere måter å sørge for at unge kommer inn på boligmarkedet.

- Grunnen til at mange sliter med å komme seg inn på boligmarkedet er todelt.

- For det første, så er det ikke sånn at alle kan forvente å bo midt i sentrum i storbyen. Mange må akseptere at de kanskje må bo lengre unna ting enn de helst ønsker.

- For det andre , så er grunnen til at det bygges for få boliger i all hovedsak for rigide regler fra Stortinget. Dessuten er lokalpolitikerne for dårlige til tilrettelegge og godta at det bygges ut på flere områder, mener Wiborg.

Vil ha færre tekniske krav

For selv om han synes lite om å la eldre flytte fra eneboliger til leiligheter, mener Wiborg at partiet hans gjør mye for å skaffe flere boliger.

- Hva konkret vil regjeringspartiet Frp gjøre med boligmangelen?

- Vi vil legge bedre til rette for at kommunene skal åpne for nye arealer som kan bygges ut. Vi ønsker også å redusere fylkesmannens og andre statlige innstansers mulighet til å nekte kommunen å bygge ut, sier Wiborg.

Han lover også å jobbe for mer fleksible regler ved bygging av nye boliger.

- I dag er det for mange krav til teknisk stand. Det må selvsagt være strenge krav til sikkerhet, men vi må kunne være mer fleksible. For eksempel trenger man ikke bruke halvparten av en leilighet på 30 kvadratmeter på toalettet, på grunn av krav til rullestolbrukere.

Wiborg tror mer fleksible regler vil gjøre at fler finner det lønnsomt å bygge ut.

- Og sist men ikke minst har vi gjort det lettere for førstegangskjøpere å komme inn på boligmarkedet, ved å fjerne det absolutte egenkapitalskravet. Vi har endret tdette til at banken gjør en vudering i hvert enkelt tilfelle, sier Frp-politikeren.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett