*Nettavisen* Økonomi.

- Retten feilinformert om Breivik-psykose

Foto: Junge, Heiko (NTB scanpix)

- Psykiater og psykologspesialist feilinformerte retten mandag om Anders Behring Breivik.

12.06.12 14:13

Det er klinikkoverlege Thor Kvakkestad ved Psykia som hevder dette overfor NA24.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Følg Nettavisens dekning direkte her: Dag 35 i 22. juli-rettssaken

- Observasjonstemaet fra Dikemark feilinformerte retten.

- Feilinformerte retten

- Psykiater og psykologspesialist feilinformerte retten på mandag om hvilke kriterier som man kan legge til grunn for å stille diagnosen paranoid psykose F22.0.

Mandag vitnet flere av teamet som døgnkontinuerlig oberserverte Anders Behring Breivik i februar og mars i år og som ga en detaljert rapport til psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen som laget den første sakkyndigerapporten.

PÅ BILDET UNDER KAN DU SE HVORFOR KVAKKESTAD MENER MARIA SIGURJONSDOTTIR FEILINFORMERER. (KLIKK PÅ BILDET FOR STØRRE VERSJON)

Klikk på bildet for å forstørre.

Observasjonsteamets mandat har særlig gått ut på om Anders Behring Breivik viser tegn på psykotisk lidelse eller avvik, herunder psykotiske symptomer.

Blant vitnene var overlege Maria Sigurjonsdottir og psykologspesialist Alexander Flaata.

Klikk på bildet for å forstørre.

Terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett 2012. Vitne Maria Sigurjonsdottir før tiltalte Anders Behring Breivik ankommer sal 250 i Oslo tinghus mandag ettermiddag etter pause i forbindelse med rettssaken der han står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Foto: Åserud, Lise (Scanpix)

- Overlege Sigurjonsdottir mente at en isolert vrangforestilling ikke er nok for å kunne si at en person er paranoid psykotisk, sier Kvakkestad.

- Urovekkende

- Også psykologspesialist Flaata viste mangel på kunnskap om diagnosen paranoid psykose ved å si at denne lidelsen er mer kortvarig, fortsetter han.

Diagnosekriteriene i ICD-10 for F22.0 paranoid psykose, eller vrangforestillingslidelse, beskriver blant annet en «Lidelse kjennetegnet av utvikling av enten en enkeltstående vrangforestilling eller et sett beslektede vrangforestillinger som vanligvis er vedvarende og noen ganger også livsvarige».

Klikk på bildet for å forstørre.

Psykiatrispesialist Thor Kvakkestad 22. juli-rettssaken Tinghuset Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

Professor Ulrik Fredrik Malt ved Rikshospitalet åpnet fredag opp for diagnosen paranoid psykose som en alternativ psykosediagnose på Breivik.

- Det er urovekkende at de spesialister som har observert Breivik ikke har satt seg tilstrekkelig inn i de kriterier som ligger til grunn for de forskjellige psykoselidelsene. Retten bør ut fra dette se på hvor mye denne observasjonen kan legges til grunn i tilregnlighetsspørsmålet, avslutter Kvakkestad.

Følg Nettavisens dekning direkte her: Dag 35 i 22. juli-rettssaken

Eller følg saken her.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.