NA24.no

Foto: FREDRIK SANDBERG (SCANPIX)

- Riis-Johansen går av i høst

Sist oppdatert:
Hele regjeringen taper på at han blir sittende, sier professor.

Fredag har Senterpartiet (Sp) landsstyremøte, etter en uke med råkjør på partiledelsen.

Ikke før var Liv Signe Navarsete renvasket for korrupsjon i armbåndsaken, så må olje- og energiminister Terje Riis-Johansen trolig svare for Stortingets kontroll- og konstitusjonkomite, samt få sin habilitet gransket av Justisdepartementet.

- Jeg gjetter på at Riis-Johansen går av i høst, men jeg tror det skjer på en slik måte at hans avgang verken kobles til gaver eller korrupsjon, sier professor Anders Todal Jenssen til Nettavisen.

- Rammer regjeringen
- Hvorfor gjør han det?

- Når trykket blir stort nok, skjer flere ting: Det blir vanskeligere å få gjort jobben sin og posisjonen svekkes, slik at forhandlingskortene blir svakere. Dette vil svekke hele regjeringen.

- Det er ikke hensiktsmessig for en regjering at den rammes av handlingene til en enkeltperson, sier Todal Jenssen.

Det er også et annet viktig aspekt:

- Dette er en enorm personlig belastning, selv om han tilsynelatende virker frisk, rask og oppegående.

- Må renvaske seg fra mistanke
På tross av denne spådommen, kan ikke Todal Jenssen se at Riis-Johansen har gjort noe galt i kraftsaken:

- Så langt jeg kan forstå, har ikke de som kunne fortalt ham, gjort det. Det er ingen grunn til at han ikke skal ha blitt informert eller skulle ha oppdaget dette på egenhånd, mener professoren.

9. september ble det klart at Sp må tilbakebetale 700.000 kroner fordi de mottok 500.000 kroner fra Eidsiva Energi og 200.000 kroner fra Troms Kraft.

Les Stavrums kommentar: Klare lovbrudd i kraftskandalen

- Det er heller Ingen begrunnet mistanke om at han snakker usant, men å renvaske seg for mistanke er også umulig i en slik situasjon.

- Mye mer alvorlig
Todal Jenssen er ikke i tvil om alvoret i saken:

- Dette er mye mer alvorlig enn tepper og smykker, for dette handler om å påvirke beslutninger. Men foreløpig er det mye spekulasjoner. Så langt er det ikke noe saklig grunn til å tro at beslutninger er påvirket av gaver gitt til et parti.

- Hva bør Navarsete gjøre nå?

- Nå må hun skjøtte sitt parti. Det er det aller viktigste. Men Sp har opptrådt i tråd med alle råd profesjonelle medieråd og lagt seg langflate.

- Har vetorett

- Hvor støtt sitter Navarsete?

- Hun bestemmer mer selv for som partileder vetorett i forhold til statsrådenes skjebne.

«Riis-Johansen er nå så politisk død, at bare Märtha Louise kan kommunisere med ham», twitrer politisk redaktør Stein Kåre Kristiansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere