*Nettavisen* Økonomi.

- Riis-Johansen må inn på teppet

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Terje Riis-Johansen må trolig inn på inn på teppet til Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomite.

16.09.10 12:08

Årsaken er om pengestøtten Sp har fått fra kraftselskapene, melder VG Nett.

- Jeg synes det er vanskelig å forstå hvordan olje- og energiministeren er den eneste som ikke har visst om denne pengestøtten, sier komiteleder Anders Anundsen (Frp) til VG Nett.

Frp-toppen jobber nå med et brev til Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomite. Deretter vil Riis-Johansen måtte svare på brevet. I neste innstans tyder mye på at Riis-Johansen må stå skolerett for Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomite.

- Etter de siste avsløringene så er det nok flertall for at han må svare for seg, sier Anundsen til NA24.no

Torsdag ble det kjent at Terje Riis-Johansen (Sp) ga konsesjon til en omstridt vindmøllepark samtidig som Senterpartiet visste at de ville få penger fra Troms Kraft. Det var i november 2008 at Senterpartiet ble orientert om at det skulle få 200.000 kroner i støtte fra Troms Kraft, skriver Dagens Næringsliv.

23. november samme år avviste olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) klager fra reineiere, to aksjonsgrupper og Miljøvernforbundet på NVEs tildeling av konsesjon til Troms Kraft for bygging av vindmølleparken Fakken på Vannøya utenfor Tromsø.

- Verken statsråden eller den øvrige politiske ledelsen i departementet var kjent med midlene Troms Kraft hadde gitt til Senterpartiet, heller ikke planene om dette. Spørsmål om habilitet var derfor ikke relevant i forbindelse med saksbehandlingen i departementet, sier statssekretær Sigrid Hjørnegård.

Et annet energiselskap, Eidsiva Energi, ga i fjor 500.000 kroner til Senterpartiet. Selskapet fikk i år konsesjon til å drive fjernvarmeanlegg på Gjøvik.

Riis-Johansen sa i forrige uke til NTB at han var ukjent med at Senterpartiet hadde fått penger fra Troms Kraft og Eidsiva Energi.

- Jeg kjente ikke til tilskuddene som ble gitt til Senterpartiet fra Eidsiva og Troms Kraft. Habilitet har derfor ikke vært et tema i behandlingen av saker som angår disse to selskapene, sa Riis-Johansen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.