*Nettavisen* Økonomi.

- Riksbank og ECB på stedet hvil

Sveriges Riksbank- Her hovedinngangen ved hovedkontoret i Stockholm. Foto: (riksbank.se)

Makroeksperter er rimelig sikre på at både Sverige og Den europeiske sentralbanken (ESB) holder renten i ro torsdag.

- Oppmerksomheten i dag retter seg mot rentebeskjeden fra ESB. Det skriver analytiker Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Han tror ESB-sjef Mario Draghi trolig vil understreke at ESB fortsatt er rede til å gjøre ”whatever it takes.”

- Vi tipper at inflasjonsutsiktene vil stå i sentrum for dagens rentebeskjed. Nå ventes det riktignok ikke at Draghi i dag vil annonsere ytterligere tiltak. Men Draghi vil trolig understreke at ESB fortsatt er rede til å gjøre ”whatever it takes.” Fortrinnsvis vil dette dreie seg om at ESB står klare til å forlenge de eksisterende kvantitative lettelsene, eller til å utvide kjøpene, skriver Gonsholt Hov.

Riksbanken vil holde renta i ro
Torsdag 3. september kommer også rentebeskjed fra Riksbanken.

- Som kjent overrasket Riksbanken i sommer, med både rentekutt og utvidelse av de kvantitative lettelsene. Dette hovedsakelig som følge av at svenskekronen hadde utviklet seg klart sterkere enn ventet, noe som da gjorde det enda vanskeligere å få inflasjonen opp igjen mot målet. Men siden sist rentemøte har faktisk inflasjonen overrasket litt på oppsiden, arbeidsledigheten har falt litt mer enn ventet, mens kronekursen har utviklet seg om lag som ventet. Dermed venter verken konsensus eller våre kollegaer i Stockholm at nøkkelrenten røres i dag, skriver Gonsholt Hov.

DNB Markets og Nordea spår i likhet med Handelsbanken at hverken Sverige eller ESB vil røre renten i denne omgang.

Kronen styrket seg
Krona fikk seg et markert løft i går, med EURNOK ned 1,2 prosent til 9,27 og USDNOK ned 0,6 prosent til 8.26.

Oljeprisen har steget med 3 prosent, og Brent er igjen over 50 dollar per fat. Solid oppgang på amerikanske børser i går, med S&P500 opp nesten 2 prosent.

I natt har asiatiske markeder fortsatt oppgangen (men Kina/Hong Kong holder stengt).

Stengt Kina gir pustehull i Asia
Det var positiv stemning i aksjemarkedene i går og det fortsetter i Asia i da med Nikkei opp. Futures på amerikanske børser er også opp. Det hjelper kanskje at Kina er stengt i dag som følge av nasjonale fridager (og ikke nok et tiltak).

Like før stengetid i Japan er Nikkei-indeksen opp 1,23 prosent og i Korea er KOSPI opp 0,04 prosent. Singapores Strait Times er også opp med 0,8 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag