*Nettavisen* Økonomi.

- Rimelig at USA betaler dobbelt

Foto: Owen Humphreys (Pa Photos)

Den afghanske hæren vil koste 4 milliarder dollar årlig i framtiden

En stor del av kostnadene i forbindelse med krigføringen i Afghanistan går med til å bygge opp den afghanske hæren og politiet.

Disse kostnadene ikke til å ta slutt etter den planlagte tilbaketrekningen i 2014. Selv om flesteparten av styrkene deres kommer til å trekke seg ut, gjenstår et stort arbeid før sikkerheten i landet kan garanteres. Amerikanske skattebetalere må regne med å punge ut fire milliarder dollar hvert år i overskuelig framtid, for å opprettholde sikkerheten i det krigsherjede landet.

11,2 milliarder årlig
Nøyaktig hvor mye amerikanerne regner med at dette kommer til å koste, kommer Obama-administrasjonen til å offentliggjøre på et NATO-toppmøte i mai. De planlagte kostnadene er gjenstand for stor debatt i Kabul og Washington i disse dager.

- Hvis vi skal gjøre suksess i Afghanistan, må vi forplikte oss til i ivareta det afghanske militæret, og mitt inntrykk er at det er enighet om dette, sier den kilden i forsvaret som ønsket å være anonym.

De siste årene har USA brukt milliarder av dollar på å bygge opp sikkerhetsstyrker og infrastruktur. I Obamas budsjett for inneværende år, er det satt av 11,2 milliarder dollar til de afghanske styrkene. Det er dobbelt så mye som det de planlegger å bruke i 2013.

-USA må betale dobbelt
Den afghanske hæren og politiet skulle ifølge planene vokse til 350.000 styrker, men den amerikanske forsvarsministeren foreslo denne måneden at dette målet må reduseres for å spare penger.

De afghanske myndighetene har råd til å betale kun 12 prosent av de forventede årlige utgiftene på rundt fire milliarder dollar, nesten 23 milliarder kroner til dagens kurs. Hoveddelen av de gjenstående kostnadene blir satt på amerikanske myndigheters kredittkort, inntil videre, selv om de håper på store bidrag fra andre NATO-land.

- Jeg synes det er rimelig at USA betaler omtrent dobbelt så mye som de europeiske landene, sier kilden til WP.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.