NA24.no

Foto: Fotograf: (Joakim Kr¿vel)

- Ring banken og klag på renten din

Sist oppdatert:
Randi Flesland langer ut mot bankene.

Finanstilsynet har kommet med nye krav som skal være med på å sikre bankenes soliditet i tilfelle det kommer et nytt finansielt sjokk. Denne ekstraregningen har bankene nå begynt å sende videre til sine kunder.

Så langt har Danske Bank, DnB, Sparebanken Vest, Sparebank1 SR-bank, Nordea, SpareBank 1 SMN og Sparebanken Møre alle varslet at de setter opp renten. Felles er at de også skylder på Finanstilsynets nye krav til bankenes soliditet.

Det reagerer Forbrukerrådet på.

- I dag bør du ringe banken din, og si ifra at du ikke godtar renteøkning på boliglånet ditt. Pengene som er nødvendige for å dekke det økte kapitalbehovet, har du allerede betalt med boliglånsrentene dine i fjor, melder Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet.

Hun sier at bankene må bygge opp egenkapital på andre måter enn å ramme kundene.

- Det er ikke nødvendig for bankene å øke prisene til forbrukerne på grunn av myndighetenes økte krav til egenkapital. Bankene har mange andre alternativer - ett av dem er å bruke av fjorårets rekordoverskudd, som gir mer enn godt nok økonomisk rom for å dekke de økte egenkapitalkravene, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

- Ring banken
- Vil du ha konkurransedyktige lånebetingelser, nytter det ikke å bli sittende i godstolen og satse på at det ordner seg. Bankenes jobb er å maksimalisere sin egen profitt, levere gode resultater og holde seg solide. Derfor vil de alltid prøve å skru prisene opp, som nå. Det er opp til deg å holde prisene nede.

- Sjekk hvilke renter du kan få hos de billigere bankene hos Finansportalen.no. Nytter ikke telefonsamtalen, så flytt lånet ditt til en av de mange billigere bankene du har som alternativ, melder Flesland.

Kritiske til krav
Finanstilsynet anslår at bankene vil måtte øke sin rene kjernekapital med 10 milliarder kroner. Konsekvensen av dette er at bankene må finansiere sine boliglån i større grad med egenkapital, enn de ellers kunne ha gjort. Basert på Finanstilsynets tall kan bankenes samlede merkostnad anslås til mellom 1 og 3 mrd kroner i året, ifølge Forbrukerrådet.

Både Nordea og DnB har stilt seg kritiske til Finanstilsynets krav. De mener at kravene er strengere enn nøvdendig, da bankene er bunnsolide.

- Solide banker er både fornuftig og bra for konkurransen. DnB er allerede en av de mest solide bankene i verden. Det er derfor verdt å diskutere hvor mye mer solid banken skal bli, og hvor mye strengere kravene til norske banker skal være enn til svenske banker, sa kommunikasjonssjef Thomas Midteide nylig til Nettavisen NA24.

Koster deg tusenvis
Den høyere renten slår rett inn på lommeboken.

Et lån på to millioner kroner koster deg hele 10.000 kroner årlig med 0,5 prosentpoengs økning.

Marginen til bankene er nå på mellom 2,3 og 2,5 prosent over den norske pengemarkedsrenten Nibor, ifølge aksjenestor Jan Petter Sissener.

- Det er rådyrt og bortimot verdensrekord. Historisk sett har marginen ligget mellom en halv og en prosent, sa investoren til Nettavisen NA24 i helgen.

- Jeg har pantelån i flere land og det er kun i Norge hvor jeg betaler over 100 punkter mer enn den lokale pengemarkedsrenten, sa Sissener.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere