NA24.no

- Roboter kan behandle 80.000 byggesøknader


Direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge under Innovasjonstaln 2017.
Direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge under Innovasjonstaln 2017. Foto: Tom Hansen (Innovasjon Norge)/Flickr
Sist oppdatert:
Offentlig sektor kjøper varer og tjener for 500 milliarder kroner i året, og må bli mye mer innovative.

Direktør Anita Krohn Traaseth svingte svøpen over offentlig sektor i årets innovasjonstale.

Du kan lese talen her: Innovasjonstalen 2017

- Det er vanskelig å ta inn over seg hvor mye 500 milliarder kroner er. Men hvis jeg gir dere 100 kroner hvert sekund, ville jeg brukt 159 år på å dele ut pengene, sa Krohn Traaseth.

Les også: Morsom Hadia Tajik avvæpnet kritikerne

Automatisering og roboter
Innovasjon Norge mener at stat og kommuner må ta større ansvar for innovasjon - både på måten de kjøper tjenester, men også hvordan de selv arbeider.

Direktør Anita Krohn Traaseth mener at det offentlige må bruke sine innkjøp på 500 milliarder kroner i året på å fremme innovasjon i næringslivet.

- Når Lånekassen automatiserer sin saksbehandling er det bare en forsmak på den digitale transformasjonen. Roboter og kunstig intelligens vil eksempelvis kunne behandle opp mot 80 prosent av de 100.000 byggesøknadene kommunene mottar hvert år. Da snakker vi store besparelser, men også svært krevende endringsprosesser, sa Anita Krohn Traaseth.

Morsom Hadia Tajik stjal showet

Før innovasjonstalen var det innbudt økonomer, ungdomspolitikere, næringsminister Monica Mæland og Arbeiderpartiets nestleder HAdia Tajik.

Sistnevnte stjal showet og skapte latter i salen med en vits som avvæpnet hennes reise uten billett på Ruter i forrige uke.

Les saken: Morsom Hadia Tajik avvæpnet kritikerne

Radikale endringer i offentlig sektor

Innovasjon Norge ønsker radikale endringer i offentlig sektor, og vil at man åpent bør diskutere om ansiennitet er rette metode ved omstilling og om man klarer omstillingen kun ved naturlig avgang, uten oppsigelser.

Skrekkscenariet er at vi fortsetter som i dag når vi møtes av eldrebølgen. I så fall vil vi mangle 150 millliarder kroner i året fra 2060.

Innovasjon Norge gir tre råd til politikerne:

  • Gjøre Norge til et foregangsland på offentlig-privat innovasjon
  • Et trepartsamarbeid som åpner for omstilling i offentlig sektor
  • Offentlige ledere som driver frem radikal innovasjon


Kostnadskutt eller økt produktivitet

Innovasjon Norge viser til perspektivmeldingen viser et gap mellom offentlige utgifter og inntekter som øker med fem milliarder kroner i året - og vil være på 150 milliarder kroner, eller ti prosent av totale offentlige utgifter - i 2060.

Direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge.

- I teorien kan det løses på flere måter. Ved å øke inntektene, redusere utgiftene og å få flere til å jobbe mer, sa Krohn Traaseth.

- Slik vi ser det, fra næringslivets side, er det én løsning som virkelig monner: Å redusere utgiftene. Det betyr enten å kutte i velferdstilbudet eller å øke produktivete i offentlig sektor. Det er liten tvil om at vi foretrekker det siste, mener hun.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere