*Nettavisen* Økonomi.

- Rødgrønt Oslo gir dyrere boliger

Høyres boligpolitiske talsmann Mudassar H. Kapur er overbevist om at et rødgrønt byråd ikke kommer til å være i stand til å håndtere Oslos problemer med boligmangel og treg utbygging.

Høyres boligpolitiske talsmann Mudassar H. Kapur er overbevist om at et rødgrønt byråd ikke kommer til å være i stand til å håndtere Oslos problemer med boligmangel og treg utbygging.

Høyre frykter byggebrems og økte boligpriser med Ap og MDG ved roret i Oslo.

22.09.15 14:20

Denne uken har Raymond Johansen (Ap) sonderingsmøter med SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne (MDG) om byrådssamarbeid i Oslo. Høyre står foreløpig på sidelinjen, og der kommer partiet til å bli værende de neste fire årene dersom vippepartiet MDG ikke skulle velge å samarbeid med de borgerlige.

Høyres boligpolitiske talsmann Mudassar H. Kapur frykter at boligsituasjonen i Oslo kommer til å bli forverret med rødgrønn styring.

- OBOS har påvist at dersom man ser på stemmegivning i Oslo bystyre, hadde det blitt bygd færre boliger med de rødgrønne. Med rødgrønt styre vil Oslo komme til å bli en nei-kommune, sier Kapur og fortsetter:

Les mer: OBOS mener at vi bli bygget færre boliger i Oslo med rødgrønt styre.

-Det meste vi vil se av boligbygging de neste årene, er det som allerede er igangsatt av det sittende byrådet.

- Uansvarlige MDG-tiltak
Kapur peker på at den sittende regjeringen har forenklet mange av bestemmelsene og kravene som den rødgrønne regjeringen innførte.

- Det har ført til at byggetakten er på vei opp og kostnadene på vei ned i alle store byer, sier Kapur.

Han mener også at MDGs krav om bilfritt sentrum, slutt på motorveiutbygging, rushtidsavgifter, økte bompengepriser og parkeringsavgifter kommer til å øke presset på boligmarkedet og gi enda høyere boligpriser i og rundt Oslo sentrum.

- Mange som pendler med bil i dag, vil måtte flytte til sentrum og nærliggende områder. Det er fullstendig uansvarlig å presse gjennom MDGs tiltak, mener Kapur.

- Spesielt av Kapur
Bystyremedlem Anders Røberg-Larsen, som er Aps fraksjonsleder i byutviklingskomiteen, fnyser av Kapurs utspill.

- Det er spesielt at Kapur tilsynelatende forsøker å tegne et skremmebilde av hvordan det vil gå med boligbyggingen med et nytt styre i Oslo. Hans eget byråd har sittet med ansvaret i 18 år nå, uten å få på plass de boligene byen trenger, sier Røberg-Larsen, som peker på at Oslo de siste årene har opparbeidet seg et etterslep i boligbyggingen på rundt 20.000 boliger.

- Det har vært bygget altfor lite, og dermed har også boligprisene i Oslo steget kraftig de siste årene. Situasjonen er krevende og alvorlig. Dersom vi ikke får til et taktskifte i utbyggingen, vil det ikke bli lettere etter hvert som Oslos befolkning vokser.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fraksjonsleder i byutviklingskomiteen, Anders Røberg Larsen (Ap), mener at det sittende byrådet har mislyktes med boligpoltikken i Oslo de siste 18 årene.


- Flere av forslagene er rødgrønne
Røberg-Larsen mener også at Kapur tar feil i sin beskrivelse av regjeringens arbeid med å forenkle og forbedre regelverk og plan- og byggeprosesser.

- Kapur underslår han det faktum at det var de rødgrønne som foreslo flere av forenklingene som nå er vedtatt i Stortinget. Han nevner heller ikke at vedtakene har skjedd tverrpolitisk.

Ifølge Røberg-Larsen har Arbeiderpartiet regulert omtrent det samme antallet boliger som byrådspartiene.

- Vi prøver så langt det er mulig å få til flest mulig boliger i hver enkelt reguleringssak, men vi vektlegger også faglige innspill, vi tar hensyn nærmiljøet, grøntområder, sol- og lysforhold, også videre.

- Tallene fra OBOS viser dessverre ikke det komplette bildet. Vi har blant annet ønsket å bygge ut i flere områder hvor byrådet heller ønsker å verne. Eksempelvis gjelder dette i en rekke områder med stort potensial for nye boliger, sier Røberg-Larsen, og viser blant annet til småhusområdene, områder langs t-banen vestover og flere områder i Groruddalen.

- Ikke transportkaos med MDG
Nasjonal talsmann i MDG, Rasmus Hansson, avviser også at partiets politikk kommer til å gi økte boligpriser i Oslo.

– Det er bare bra hvis flere vil bo i byen. Men vår samferdselspolitikk vil ikke ha nevneverdig betydning for boligprisene. Prisveksten vil først og fremst motvirkes gjennom god boligpolitikk, slik som vi foreslår i *partiprogrammet (se nederst i saken), sier Hansson.

– De Grønne vil selvsagt ha en utbygging av kollektiv, sykkel og andre løsninger, parallelt med nedbyggingen av bilsatsingen. Her er det ikke snakk om at det blir transportkaos før man får på plass kollektivsatsingen.

– De Grønnes politikk er i tråd med det mange trafikkforskere, som Transportøkonomisk institutt , selv har foreslått og hva som er nødvendig om vi skal nå politikernes egne mål for nullvekst for bilkjøring og nullutslipp av CO2, avslutter Hansson.

Les mer: - MDGs bilpolitikk lar seg gjennomføre

*MDGs boligtiltak går blant annet på å øke rammene til Husbanken med to milliarder kroner i inneværende stortingsperiode, endringer i kriteriene for Husbanken - slik at det blir lettere å få startlån – og øke tilskuddene til kommunale, ikke-kommersielle utleieboliger med en milliard kroner i samme periode.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.