*Nettavisen* Økonomi.

- Rødskjorteleder skutt i Bangkok

Foto: STRINGER/THAILAND (Reuters)

Nye, harde gatekamper mellom regjeringsstyrkene og opprørere i Thailand.

13.05.10 22:49

General Khattiya Sawasdipol, rødskjortenes militære strateg og leder, behandles på sykehus etter at han torsdag ble skutt i hodet under et intervju medavisen The New York Times.

Flere skal være sendt til sykehus, og minst en person skal være drept etter at det har oppstått nye gatekamper i Bangkok, melder Reuters.

Khattiya Sawasdiphol, eller Seh Daeng, blir av den thailandske regjeringen omtalt som en «terrorist» og hjernen bak en rekke av de voldelige operasjonene rødskjortene har stått bak de siste to månedene.

Fram til 14. januar 2010 var han generalmajor i Royal Thai Army som beskytter kongefamilien. Han ble suspendert da det kom fram at hans loialitet lå hos rødskjortene og Thaksin Shinawatra.

Rykket inn med pansrede kjøretøy
Spenningen i Bangkok steg dramatisk torsdag etter at den thailandske hæren torsdag ettermiddag rykket inn med pansrede kjøretøy for å omringe demonstrantene som har holdt stand i nærheten av finanskvartalet i Bangkok siden begynnelsen av april.

Rødskjortene mener Thailands regjering er dannet på feilaktig grunnlag, og krever en umiddelbar oppløsning av parlamentet. De mener statsminister Abhisit Vejjajivas koalisjonsregjering kom til makten gjennom manipulering og støtte fra militære grupper, og krever nyvalg.

Torsdag kveld erklærte thailandske myndigheter unntakstilstand og innførte portforbud i 17 provinser, for å unngå at flere mennesker slutter seg til gatekampene i hovedstaden.

Trakk tilbud om nyvalg
Statsminister Abhisit tilbød demonstrantene å avholde nyvalg i november, men trakk onsdag tilbake forslaget, fordi rødskjortene nektet å gi opp okkupasjonen av Bangkoks finanssentrum.

- I en forsøk på å øke presset på demonstrantene og begrense området der protestene foregår, vil vi sette inn pansrede kjøretøy, sa en talsmann for den thailandske hæren til Reuters.

- Vi nekter å overgi oss
Natt til torsdag truet regjeringsstyrker med å kutte vann- og strømtilgangen, for å gjøre situasjonen uutholdelig for demonstrantene. Men det så ikke ut til å skremme demonstrantene, som umiddelbart svarte med at de ikke kom til å gi seg, selv uten vann og strøm.

- Vi nekter å overgi oss, og kommer til å kjempe med våre bare hender, sa representanter for rødskjortene, ifølge AP.

Demonstrantene vil nemlig ikke stoppe sine aksjoner i hovedstadens forretningsdistrikt før visestatsminister Suthep Thaugsuban svarer for de voldelige sammenstøtene mellom politi og demonstranter i forrige måned. Her ble i alt 25 personer ble drept.

De rødkledte demonstrantene støtter den tidligere statsministeren Shinawatra, som ble styrtet i et kupp i 2006. Han bor nå i eksil og ble i 2009 europeisk statsborger, nærmere bestemt i Montenegro. I 2008 ble Shinawatra dømt for korrupsjon i hans fravær.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.