- Røkke kan bli venneløs

Professor anbefaler Røkke å legge seg paddeflat.

15.04.09 11:50

- Mitt råd til Kjell Inge Røkke er at han legger seg så paddeflat han kan før Arbeiderpartiet skal ha sitt landsmøte til helgen, sier Frank Aarebrot, valgforsker og professor ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Aarebrot mener at Aker-saken har gitt statsminister Jens Stoltenberg et stort problem før landsmøtet til Ap til helgen. All oppmerksomheten rundt det omstridte salget av Akers datterselskaper til Aker Solutions kan gjøre at Arbeiderpartiet ikke får presentert sin politikk som planlagt.

- Venneløs
- Men det ser også ut som om Aker er i ferd med å få et problem. Selskapet er i ferd med å tvære ut saken, siden de har gått med på generalforsamling, men har sagt at man ikke skal diskutere grunnen til at man har generalforsamling på generalforsamlingen. Det begynner gradvis å gå opp for Røkke at han ikke kan behandle den norske stat som han har behandlet sine minoritetsaksjonærer. Hvis Røkke tror han kan gjøre det, sitter han temmelig venneløs igjen til slutt, fastslår Aarebrot.

Aarebrot mener det er åpenbart at Ap og Stoltenberg er under press i forhold til helgens landsmøte, og at det er klart at Ap hadde foretrukket å få saken ut av verden.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Må gi etter
- Men opposisjonen har valgt å holde åpne høringer, så denne saken er uansett ikke over før landsmøtet. Det eneste Røkke kan gjøre er å gi etter på et tidspunkt som regjeringen setter pris på, mener Aarebrot.

Professoren og Ap-mannen Aarebrot mener at siden saken løper over Aps landsmøtet, setter det regjeringen i en annen posisjon.

- Hvis saken skulle spolere landsmøtet, har Arbeiderpartiet flere muligheter til å få lansert sin politikk. Men hvis Røkke er så kørka dum at han ikke vil skjønne disse implikasjonene, så er han snart alene i verden.

- Besnært av blårussen
Aarebrot mener at spesielt Arbeiderpartiet er sårbart for tap av arbeidsplasser.

- Det å legge seg ut mot statsmakten er ikke særlig lurt, heller ikke i demokratier. Røkke lar seg kanskje besnære av juristene og blårussen i administrasjonen i Aker. Men makt og rett er ikke alltid det samme, mener Aarebrot.

Aarebrot trekker parallellen til forretningsmannen Christoffer Hannevig som fikk konfiskert sine skipsverft i USA etter utbruddet av første verdenskrig. Hannevig fikk aldri noen erstatning for disse eiendommene.

- Hannevig gikk det ikke særlig bra med. Du kan komme i en situasjon der regjeringen kan velge om en mann skal gå konkurs. Det er grenser for hvor langt regjeringen kan la seg presse, sier Aarebrot.

- Stoltenberg har et problem i forbindelse med landsmøtet, det er det ikke tvil om. Det er likevel ikke et strukturelt problem, men det kan Røkke få, et strukturelt problem som ikke er tidsavgrenset, fortsetter Aarebrot.

- Overvurdert sin politiske kapital
- Har Røkke overvurdert sin forbindelse til Arbeiderpartiet?

- Jeg tror han har overvurdert sin politiske kapital. Og så har han kanskje undervurdert forholdet mellom fagbevegelsen og Ap. Det er klart at Fellesforbundet er interessert i Røkkes ve og vel. Men på ett tidspunkt vil de også bli forbannet over at han ydmyker Arbeiderpartiets leder. Det er mange som ser partiet og fagbevegelsen som en enhet, sier Aarebrot.

- Lenge til valget
Valgforskeren mener det er høyst usikkert om Aker-farsen vil påvirke valgresultatet. Aarebrot peker på at vi ikke skal lenger enn to år tilbake da Høyre fikk den verst tenkelige starten på valgkampen med Ditlev-Simonsen-saken.

- Men Høyre klarte å reise kjerringa. I politikken er det fremdeles lenge til høstens valg, sier Aarebrot.

Aarebrot mener også at det er ganske sikkert at Arbeiderpartiet nå utarbeider en plan b hvis denne saken skulle stikke kjepper i hjulene for landsmøtet og starten på den lange valgkampen.

- Men det er slett ikke sikkert Røkke har noen plan b, spekulerer Aarebrot.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.