*Nettavisen* Økonomi.

- Romney vant valgdebatten

Republikaneren Mitt Romney vant en knusende seier over Barack Obama i den første TV-sendte valgdebatten i USA, ifølge en meningsmåling.

04.10.12 15:31

HTML EMBED

Denver/Oslo (NTB-Are Føli/Nettavisen): Hele 67 prosent av de spurte mener Romney vant, mens 25 prosent mener Obama gjorde det best. Målingen ble gjort for TV-kanalen CNN umiddelbart etter debatten, og alle de spurte var registrerte amerikanske velgere.

Se video av debatten i vinduet over.

Også mange eksperter og kommentatorer mener den republikanske utfordreren gikk seirende ut av duellen, som i stor grad dreide seg om USAs økonomi.

USA-ekspert Ole Moen mener det var Mitt Romney som kom best ut av nattens debatt.

- Jeg synes nok at Romney gjorde det veldig bra. Obama virket lite interessert og engasjert, og nesten litt ukonsentrert. Jeg tror nesten han er overrasket over å bli snakket så hardt til. Jeg tror ikke han har blitt det på mange år, sier professor emeritus i nordamerikanske studier ved Universitetet i Oslo, Ole Moen, til Nettavisen.

HTML EMBED

- Virket forbannet
Han mener Romney framsto som godt forberedt.

- Det er helt klart at Romney har gjort hjemmeleksen sin og blitt virkelig drillet når det gjelder debatt.

- Det som forundret meg, er at Obama var så lite aggressiv. Han kom bakpå og lot Romney ta føringen. Mens Romney var litt småfrekk til å avbryte presidenten, og Obama lot ham gjøre det.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det virket som Obama var forbannet, nesten. Fordi han hadde en veldig stram linje rundt munnen. Han flekket av smilet flere ganger for å markere at han tok det pent, og det var nesten kunstig. Han var ikke i sitt ess. Mens Romney har fått tørket av seg det fliret han har hatt i nominasjonsprosessen, og smilte på en sympatisk måte og framsto som en mer likendes kar enn det Obama gjorde, sier Moen.

Obama har hatt et forsprang på Romney på meningsmålingene, men Moen tror at dette nå kan jevne seg ut.

- Helt klart Romney som vant
Også USA-ekspert Svein Melby mener det var Romney som gikk av med seieren i den første av tre TV-debatter.

- Den var det Romney som helt klart vant. Det er vel de fleste enige om. Og han vant fordi han fremførte sin argumentasjon på en klarere, tydeligere og mer offensiv måte enn presidenten, som virket rimelig uinspirert, sier leder for Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til Nettavisen

Men Melby mener det var lite ny politikk å spore i debatten.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Innholdsmessig så var det en repetisjon av gamle argumenter fra begge sider. Men Romney gjorde det med tyngde og engasjement. Han framstod som en kompetent lederskikkelse, og gjorde det med smil og humor, og var lett i stilen. Alt dette bidrar til en kontrast til det bildet som er forsøkt skapt av ham som en kjølig og kald forretningsmann som ikke har føling med vanlig folks hverdag, sier Melby.

- Når en utfordrer oppnår det, så har han oppnådd veldig mye. Så jeg tror Romney brukte denne debatten optimalt, konkluderer Melby.

- Tøyset rundt i fire år
Amerikanske aviser er heller ikke nådige med å kritisere presidentens prestasjoner under nattens debatt. The Washington Times skriver at Obama fikk selv tidligere president Jimmy Carter til å framstå som en formidabel debattant i TV-duellen mot Ronald Reagan. Reagan var som kjent en glimrende TV-debattant.

«Fortumlet og fortapt uten teleprompteren, så mislyktes Obama på scenen i debatten i går kveld. Han stammet og var nervøs og grinete. Det var som at han hadde blitt innkalt til rektor etter å ha tøyset rundt i fire år og ikke gjort hjemmeleksene,» skriver avisen.

«Presidenten så ut til å være plaget og var matt mens han førte en samtale, for første gang på fire år, men noen som sa ham imot,» skriver National Journal.

CNNs James Carville, som var tidligere president Bill Clintons valgkamprådgiver, mener imidlertid at Obama ble tatt litt på sengen av Romneys aggressive holdning.

- Mitt poeng er at da president Obama kom inn på scenen, så ville han føre en samtale. Det kreves to personer for å ha en samtale. Men Mitt Romney kom inn med en motorsag. Så Obama forsøkte å snakke med en motorsag, sier Carville.

Mest lest i Nettavisen:

Kranglet om skatt
En selvsikker Romney forsøkte i debatten å dempe inntrykket av at han er mest opptatt av å sikre interessene til rike amerikanere. Republikanernes presidentkandidat sa at det først og fremst er folk i middelklassen som kan vente seg skattekutt hvis han vinner valget i høst.

- Det vil ikke bli noen skattekutt som øker underskuddet på statsbudsjettet, understreket Romney.

Han beskyldte presidenten for å gi et helt feil bilde av den republikanske skattepolitikken. Ifølge Obama har Romney foreslått skattekutt til en verdi av 5.000 milliarder dollar, i tillegg til store økninger i forsvarsbudsjettet.

- Så godt som alt han sier om skatteplanen min er feil, protesterte Romney, som lovet å gjenskape livskraften i det amerikanske samfunnet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: NICHOLAS KAMM (Afp)

- Krig på kreditt
Obama svarte med å anklage Romney for å skifte politikk fem uker før valget. I tillegg minnet han om hvor dårlig det sto til med USAs økonomi da han overtok som president, etter at republikaneren George W. Bush hadde styrt i åtte år.

- To kriger var betalt med kredittkort. To skattekutt var ikke dekket inn. En hel rekke programmer var ikke finansiert, og på toppen av det fikk vi en massiv økonomisk krise, sa presidenten.

Han lovet å ansette et stort antall nye lærere og tok til orde for en «ny økonomisk patriotisme».

Den første av høstens tre TV-debatter mellom Obama og Romney fant sted i Denver i delstaten Colorado og ble ledet av Jim Lehrer fra TV-stasjonen PBS.

Debatten ble tilfeldigvis holdt på Obamas bryllupsdag, og presidenten åpnet ballet med å takke kona Michelle for 20 års ekteskap.

Klikk på bildet for å forstørre.

Avgjørende for Romney
Den 90 minutter lange duellen natt til torsdag norsk tid blir sett som en viktig test for begge, men kanskje mest for Romney.

På forhånd mente analytikere at debatten kunne bety vinn eller forsvinn for den republikanske kandidaten, som har ligget bak Obama på meningsmålingene og slitt med flere uheldige utspill i valgkampen.

Men også Obama følte presset og måtte klare å overbevise velgerne om at han fortjener ytterligere fire år i Det hvite hus.

- Obama fomlet en del, måtte tenke seg om, og virket dårlig forberedt, konkluderer Ole Moen, som er professor emeritus ved Universitetet i Oslo.

I den siste meningsmålingen gjort for NBC News/Wall Street Journal før debatten svarte 49 prosent av de spurte at de ville stemme på Obama, mens Romney fikk 46 prosents oppslutning.

Andre målinger har pekt i samme retning, og i flere av de viktige vippestatene hvor valget i praksis avgjøres, er Obamas ledelse større.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dårlig debattleder
Selv om Obama ikke klarte å holde mål i nattens debatt, så er det mange som mener det var programlederen Jim Lehrer som var debattens store taper. Dette var tolvte gangen han ledet en presidentdebatt. Men Lehrer lot seg imidlertid bli overkjørt av både Romney og Obama, skriver The Huffington Post.

Flere på Twitter var også oppgitt over debattlederens prestasjoner under den første debatten.

- Jeg håper Jim Lehrer fikk registreringsnummeret på lastebilen som kjørte over ham i denne debatten, tvitret den konservative spaltisten John Podhoretz.

Mest lest i Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.