NA24.no

- Rører ikke renten

Sist oppdatert:
Rentemøtene står i kø, men sentralbanksjefene rikker seg ikke denne gang.

Denne uken er det rentemøte i både USA, Storbritannia og Den europeiske sentralbanken.

NA24 - din næringslivsavis

Venter uendret
Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve, Fed, sparker ballet i gang tirsdag kveld norsk tid, og ekspertene regner det som helt bankers at renten holdes uendret på 2 prosent

Ifølge en analytikerundersøkelse utført av nyhetsbyrået Bloomberg venter 69 av 69 økonomer at styringsrenten vil holdes uendret.

- Jeg tror den blir holdt uendret. Det har vært mye snakk om inflasjonsfaren, men det vi har sett i sommer er at det er store problemer i finanssektoren. Tapene i amerikansk økonomi sprer seg ut fra subprime-markedet og det var grunnen til at boliglånsgigantene Fannie Mae og Freddie Mac måtte reddes, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til NA24.

Venter til det bedrer seg
Sjefanalytikeren mener det er riktig av Ben Bernanke & co å ikke øke renten nå.

- Sentralbanken er engstelig for finansmarkedene; det er riktig å holde renten uendret. Bankene har gått på tap, boligprisene faller og arbeidsledigheten øker. Fed signaliserer lave renter en stund til, til økonomien viser klare tegn til bedring, sier økonomen.

Men selv om sentralbanksjef Bernanke i dag holder renten uendret kan han måtte legge an til en tøffere inflasjonsretorikk for å unngå den største offentlige uenighet blant medlemmene i rentekomiteen FOMC (Federal Open Market Commitee) på flere tiår.

Uenighet i rentekomiteen
Sjefen for Feds distriktskontor i Minneapolis, Gary Stern, og Philadelphia Fed's Charles Plosser har siden forrige rentemøte i juni sluttet seg til Richard Fisher i distriktskontoret i Dallas og tatt til orde for å øke styringsrenten for å demme opp for den kraftige prisveksten.

På rentemøtet i juni var Fisher den eneste som stemte for å øke renten, og dette var hans fjerde dissens på ett år. Resten av panelet stemte for å holde styringsrenten i USA uendret, og avsluttet dermed en serie med rentekutt på totalt 3,25 prosent siden september i fjor

Frykter inflasjonen
Erik Bruce forklarer NA24 hvorfor noen av medlemmene i rentekomiteen vil øke renten.

- Det er folk som er veldig bekymret for at realrenten er lav i USA, noe som kan gi inflasjon på lang sikt. Det som skjer nå er at bedrifter, på grunn av bankkrisen, møter en høy realrente; det blir derfor misvisende å se på realrenten. Jeg tror at flertallet tenker at utviklingen i økonomien er så svak, og at inflasjonen sannsynligvis ikke blir noe problem fordi lønnsveksten blir lav på grunn av den svake økonomiske utviklingen. Dermed vil ikke kostnadene til bedriftene øke så mye, sier han.

Futurekontraktene i rentemarkedet viser at investorene har tro på en kvart prosentpoeng økning i styringsrenten før året er omme. Det har ikke Bruce noen tro på.

- Nei, ikke innen året. Med de problemene den amerikanske økonomien sliter med nå; fallende boligpriser, problemer i banksektoren og økende arbeidsledighet, så tror jeg ikke på økt rente.

Uendret i Europa
Torsdag ettermiddag er det rentemøter i Bank of England og Den europeiske sentralbanken. Økonomene ser for seg at begge beholder dagens styringsrenter på henholdsvis 5 og 4,25 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere