NA24.no

Finansmann og eiendomsutvikler Arthur Buchardt mener rørleggerne må skjerpe seg, for ikke å ende opp som rene montører.
Finansmann og eiendomsutvikler Arthur Buchardt mener rørleggerne må skjerpe seg, for ikke å ende opp som rene montører. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

- Rørleggeren er den dummeste håndverkeren

Forretningsmann Arthur Buchardt langer ut.

– Rørleggeren er den dummeste håndverkeren på et byggeprosjekt. Det er han som gjør flest feil, og skjønner minst av det, sa Arthur Buchardt under et foredrag for Norske Rørleggerbedrifters landsforening, Norske Rørgrossisters Forening og VA- og VVS-produsentene på Gardermoen tidligere denne uka.

Buchardt har lang erfaring som investor og utbygger, men også en fortid i rørbransjen, blant annet som styreformann i Comfort.

Under foredraget sparte 66-åringen ikke på kruttet, skriver nettsiden Rørfag.

- Ingen prøver å selge meg noe

– Det er lav kompetanse og dere er dårlige på innovasjon og utvikling – og kan for lite om nye produkter og materialer. Jeg har kjøpt VVS-tjenester for 1,5 milliarder kroner de siste fem årene, men det er ingen av dere som har prøvd å selge meg noe. Ingen! Og det er ingen som har fortalt meg noe som helst om produkter – det har jeg funnet ut selv. Om det er mangel på kunnskap eller sjenanse vet jeg ikke. Jeg forteller ikke dette av vond vilje. Det er bare godt ment. Dere kan ikke fortsette på denne måten, sa Buchardt.

Advarer rørleggerne

Buchardt påpekte i foredraget at kunnskap er viktig og at kompetansenivået i rørleggerbransjen er for dårlig. 

- Rørleggerne må kartlegge markedet og finne ut hvem som er beslutningstakere. Markedskunnskap er også del av helheten for å få til salg og god omsetning, sa hotellinvestoren ifølge VVS Forum.

Lære av kokkene

Buchardt mener rørleggerne har mye å lære av kokker.

– Det yrket hadde lite status for noen år siden, men er nå blitt veldig populært. De kommer opp med noe nytt hele tiden, er kreative og nytenkende. Dere er dårligere enn begravelsesbransjen! Elektrikerne er ikke mye bedre de heller, sa han med et smil ifølge Rørfag.

- En flåsete bemerkning

Tor Backe, administrerende direktør i NRL, synes Buchardts bemerkning om rørleggere var flåsete.

Tor Backe, administrerende direktør i Norske rørleggerbedrifters landsforening (NRL) var arrangør for foredraget:

- Jeg kjenner han fra før av. Og jeg oppfattet han som mer moderat enn tidligere egentlig. Kommentaren om at rørleggeren er den dummeste håndverkeren var en litt flåeste bemerkning som tok litt fokus vekk fra mye annet foruftig han sa. Det var litt dumt å si sånt, sier Backe til Nettavisen.

- Ble noen i salen provosert av uttalelsen?

- Nei, de ble egentlig ikke det. Folk lo litt av det, han innrømmet jo også at elektrikeren er nesten like dårlig. Men mye av den han sa skapte debatt under andre seanser vi hadde etter at Buchardt hadde gått. 

Har god rekruttering

Backe føler ikke at rørleggeryrket har en lan status i Norge.

- Vi har sikkert litt å lære av kokkefaget,  som har vært flinke til å profilere seg. Innen byggdag er det en betydelig nedgang i rekruteringen. Mens vi i rørleggerfaget faktisk har klart å øke rekrutteringen blant unge, så det tyder på at vi gjør noe riktig, sier Tor Backe.

Arthur Buchardt har ikke besvart Nettavisens henvendelser.


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere