NA24.no

- Rune Bjerkes verdi var null

Sist oppdatert:
Temperaturen i erstatningssaken går mot kokepunktet.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

- Vi mener partnerverdiene med Rune Bjerke og Tom Nysted ikke var til stede, sier saksøker Olav Hygen til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Partnerverdien i investeringsselskapet Investco Partners ble angivelig verdsatt til flere titallsmillioner kroner i en emisjon i 2002.

Denne er stridens kjerne når DnB Nor-sjef Rune Bjerke, Agder Energi-sjef Tom Nysted og fire andre partnere forsvarer seg i Borgarting lagmannsrett denne uken. Erstatningssøksmålet er fra tidligere investeringskompanjonger som føler seg lurt. Bjerke & co. vant første runde i Oslo tingrett.

På bakgrunn i en verdifastsettelse pålydende 60-70 millioner kroner ble saksøker Olav Hygen og Lars Gjerde invitert til en emisjon på fem millioner kroner i selskapet. Den ble ikke som forventet og duoen mener Bjerke & co. var insolvent på emisjonstidspunktet.

Stridens eple
Saksøkerne mener det forelå feil og mangelfulle opplysninger da de spyttet inn penger i selskapet. De hevder porteføljen med elleve selskaper og partneren med Bjerke og Nysted i spissen var og er helt uten verdi.

- Aksjene er i dag verdiløse, noe de også var på emisjonstidspunktet, sier advokat Geir Hungnes, som representer investor Hygen.

Ifølge saksøkerne ble partnerverdien verdsatt til et par titalls millioner. De skulle bidra med kompetanse og kaste glans over prosjektene. Men bare to var på kontoret, selv om Tom Nysted, Kjell Simonsen, og Lars Kleivan hevet 100.000 kroner i lønn hver måned. Leif Kleivan og Knut Ischasen var de to siste makkerne i operasjonen.

- Rune Bjerke var aldri på kontoret, Tom Nysted var der av og til, og de andre kom innom sporadisk, sier Hungnes.

Helt feil
Advokat Jørn Uggerud som representer de saksøkte sier saksøkerne ikke har skjønt mye til forretningsfilosofien hvis de setter partnerverdien til null kroner.

- Partnerne var grunnleggende for konseptet. Dette gjelder strategiutvikling, restrukturering, organisasjonsutvikling, og resultatorientert organisasjonsledelse, sier han.

Advokaten vil ikke kvantifiserer partnerverdi per hode, slik saksøkerne gjorde helt opp til 8,9 millioner kroner per hode på et tidspunkt.

- Dette er en noe kunstig tilnærming, da dette handler om helhet, sier Uggerud til NA24. Han sier selskapsporteføljen besto av små eierandeler i flere selskaper.

- Porteføljen blir nærmest fremstilt som om den skulle være hogget i stein, og ved fravik et det nærmest i regne som uaktsomt, sier han.

Han mener partene viste eller burde vite at selskapene var i veldig tidlig fase og det knyttet seg stor risiko til investeringen.

Torsdag skal Rune Bjerke og Tom Nysted forklare seg i retten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere