*Nettavisen* Økonomi.

- Russisk lakse-rulett

Det er ikke diplomati UD holder på med i laksestriden med EU, men russisk rulett, hevder en av Norges fremste eksperter på EU.

10.04.06 09:32

- Å ta EU til WTO er som å ta skilsmissen til retten, man må være sammen om barna resten av livet, sier en av Norges fremste eksperter på EU, Paal Frisvold, til NA24.

NA24 – din nye næringslivsavis

Tap i WTO
- Her krangler Norge med markedet, et marked vi er avhengig av å ha adgang til også i fremtiden, fortsetter Frisvold.

Siste gang Norge kjempet for norsk laks i Verdens handelsorganisasjon (WTO) var for 15 år siden mot USA, da tapte Norge.

- Siden har ikke en eneste norsk laks blitt solgt til USA, fortsetter Frisvold.

- Det er det stor sannsynlighet for at Norge vil tape denne gangen også. Dette er ikke diplomati, men russisk rulett med norsk laks, sier Frisvold.

EU-eksperten Frisvold, som også er en av NA24s kommentatorer, mener at det er taktisk uklokt av Norge å gå til frontalangrep mot EU i WTO fordi det skaper et dårlig klima mellom partene på et område som er meget viktig for Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

- En konfrontasjonslinje
- Norge har lagt seg på en konfrontasjonslinje med EU, noe norsk laksenæring trolig vil måtte svi for, sier Frisvold.

Så lenge Norge står utenfor EU, er slike antidumpingvedtak fullt lovlig i henhold til WTO. Frisvold hevder at EU har en veldig god sak.

Norge mener at EU trikser med tall. For EU er det lett å påvise at egen industri er blitt skadelidende, og her har EU et hav av erfaringer. For det er det som teller i WTO i Genève.

- Det er synd at de konkrete erfaringene UD har gjort i Brussel ikke er blitt hørt nok internt i UD og at det er den norske WTO-ekspertisen som har tatt kommandoen.

Blunder fra Gahr Støre
Det kan virke som at Norges fremste utenriksminister siden Knut Frydenlund, Jonas Gahr Støre, har gjort en taktisk feil, ifølge Frisvold.

- Det kan virke som at han har hørt mer på sine WTO-folk enn på EU-ekspertisen i UD, sier Frisvold.

Men med den restruktureringen utenriksministeren har foreslått, vil trolig en slik blunder unngås i fremtiden.

- Sammenslåingen av handelspolitikk i WTO og EU vil betraktes som ett. Her gjelder det å se hva som er strategisk riktig for norske interesser, sier Frisvold.

- Det er viktigere å få rett enn å ha rett. WTO vil i beste fall gi oss rett, men det vil ikke gi et godt grunnlag for dialog om markedsadgang i fremtiden, avslutter Frisvold

Tony Blair
Norge har tatt EU til WTO fordi de mener at antidumpingtiltakene mot norsk lakseksport til EU er ulovlig. Dette skal ha provosert EU-kommisjonen.

Fredag satt utenriksminister Jonas Gahr Støre i møte med EUs handelskommissær Peter Mandelson, strategen bak New Labour og Tony Blairs karriere.

Og det var nettopp Tony Blair som sto bak de skotske oppdretterne som mener de har blitt skadet på sitt hjemmemarked som følge av billig norsk laks. Det er dette som er kriteriet for antidumping-tiltak i WTO.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag