- Ryanair hevder Norwegian kutter pilotlønninger

LUFTKAMP: Norwegian og Ryanair kjemper om hverandres piloter, her ved frontfjesene Bjørn Kjos og Michael O'Leary.

LUFTKAMP: Norwegian og Ryanair kjemper om hverandres piloter, her ved frontfjesene Bjørn Kjos og Michael O'Leary. Foto: Scanpix/Paul Weaver

Hevder overfor egne ansatte at konkurrenten skal kutte lønninger på syv prosent.

10.02.19 18:35

Ifølge et internt notat, fra 18. januar, skal flyselskapet Ryanair ha informert sine ansatte om et resultatvarsel som kom ut samme dag, skriver E24.

Her skal HR-direktør Eddie Wilson ha skrevet at inntjeningen til lavprisselskapet har blitt svekket kraftig, som en følge av blant annet lavere priser, stigende oljepriser og høyere lønnskostnader etter harde forhandlinger.

Dette skjedde samme uke som også Norwegian meldte om innstramminger på kostnadene, med kutt i ruter og baser som resultat.

Ifølge E24 skal derimot Ryanair ha skrevet i notatet sitt at innstrammingene inkluderer lønnskutt.

– Dette er vanskelige tider i den europeiske luftfartsindustrien. Denne uken kunngjorde også Norwegian nedleggelse av seks baser, kutt i Dublin-flåten fra seks til ett fly og lønnskutt på 7 prosent, står det i notatet.

Les også: Ryanair-piloter har strømmet til Norwegian. Nå slår Ryanair tilbake.

Norwegian avviser

Det er imidlertidig ingen informasjon som offentlig tilsier at dette er faktum.

Norwegians kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen benekter ryktene overfor E24.

– Vi er i dialog med ansattrepresentanter om hvordan vi i fellesskap skal nå selskapets mål om å redusere kostnader med minst to milliarder kroner i 2019. Flere tiltak er allerede godt i gang, men flere tiltak er på vei og de diskuteres løpende internt, sier Sandaker-Nielsen.

Les også: Michael O'Leary: - Mest sannsynlig at enten SAS eller Norwegian går konkurs

Samme nettsted skal også ha tatt kontakt med en Norwegian-pilot som også avviser at slik informasjon skal ha foreligget i flyselskapet.

Ryanair på sin side har ikke besvart henvendelsene på hvorfor det kan se ut som de operer med feilinformering.

Les også: The Economist advarer mot Norwegian-konkurs

- Bremser rekrutteringen

Saken kommer i dagens lys samtidig som Ryanair skal ha lyst til å lokke piloter fra Norwegian over til sitt eget selskap.

I det interne notatet skal det videre komme fram at Ryanair selv planlegger å gjøre en real jobb for å komme i land med kostnadsproblemene sine. Der trekkes det fram at man skal se på hvilke ruter og baser som ikke er lønnsomme nok som et eksempel.

I tillegg skal Wilson ha skrevet i notatet at Ryanair vurderer å legge til rette for flere midlertidige kontrakter, baser som er sesongåpne og mulig lavere vekst i flyflåten over de neste årene.

På den måten skal man forsøke å bremse rekrutteringen av piloter og kabinpersonale.

Mark Duffy, rekrutteringssjef i Ryanair, skrev på LinkedIn i slutten av januar at selskapet planlegger en haste-rekrutteringsprosess ut februar for Norwegian-piloter:

SØKER: Fra Ryanair-topp Mark Duffys Linkedin-side. Foto: LinkedIn / Skjermdump

Les også: Kjos: – Nå skal Norwegian tjene penger

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag