- Rydd opp i melkekaoset, Jens

Q-Meieriene setter ned foten og invitererer statsminister Jens Stoltenberg på sjokomelk.

Q-Meieriene mener statsministeren må komme på banen for å rydde opp i kaoset rundt melkeprisene.

I går ble det fremlagt en Econ-rapport som viste at de private aktørene i melkemarkedet har betalt for mye for råvarene de har kjøpt fra Tine. Det betyr i praksis at Q-Meieriene og Synnøve Finden har kjøpt melk til overpris.

Les mer:- Oppsiktsvekkende grove feil

-Rydd opp
Nå krever Q-Meieriene, som eies av Kavli-stiftelsen, at statsministeren rydder opp i rotet rundt melkeprisene. De inviterer statsministeren til prøvesmaking av sjokomelk og presentasjon av Q-Meieriene.

- Vi tror ikke noe på at dette kan løses uten at statsministeren tar tak og skjærer igjennom, sier administrerende direktør Bent Myrdahl i Q-Meieriene til NA24.

- Hva vil et nytt melkeprisregime bety for forbrukere?

- I første omgang vil det dekke tapene våre. Vi er i en situasjon der vi taper penger. Vi trenger et positivt resultat for å dekke avkastningskravet fra våre eiere, sier administrerende direktør Bent Myrdahl i Q-Meieriene til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Q-meieriene

Enorme tap
Q-meieriene har tapt 200 millioner kroner så langt, og de har investert 220 millioner kroner i anlegg og utstyr. Dersom gårsdagens ECON-rapport vil bli lagt til grunn som rammebetingelse, vil det bety en resultatforbedring på rundt 50 millioner kroner, ifølge Myrdahl.

Men det langsiktige målet er å bli en sterk konkurrent til Tine, og få en mer effektiv prissetting.

- Det er tenkt at konkurransen vil gi forbrukeren en fordel totalt sett, både produktmangfold og billigere produkter på lang sikt, sier Myrdahl. Han fremhever at et nytt regime i melkemarkedet vil føre til en mer effektiv ressursbruk.

- Ikke prisras
Men Myrdahl gjør det klart at gårsdagens rapport ikke vil skape noe prisras i melkemarkedet dersom den blir lagt til grunn.

På sikt er målet at driftsmarginen til Q-Meieriene skal komme opp til 6,5 prosent.

- I det området kan vi være med effektiv drift, såfremt rammevilkårene er korrekte, sier Myrdahl til NA24.

Og det kan de trenge. Q-Meieriene har tappet Kavlifondet med 200 millioner kroner. Fondet skal bruke sitt overskudd på å støtte humanitært og kulturelt arbeid.

- Det er forferdelig at det som skulle gått til videreutvikling av Q-Meieriene og Kavli-fondet skal finansiere avmonopolisering av melkemarkedet. Nok er nok, sier meierisjefen til NA24.

Konkurs på dagen
Men hvor lenge kan Kavli vente på at melkeproduksjonen skal skape avkastning og ikke bare brenne penger?

- Kavli er en langsiktig eier. Om det ikke hadde vært en langsiktig eier bak Q-meieriene ville vi vært stengt i går. Uten Kavli hadde vi vært i skifteretten, sier Myrdahl.

Han stikker ikke under en stol at det haster å få på plass en løsning. Myrdahl mener at det umiddelbart bør etableres et eget melketilsyn.

- Vi må få løst denne saken nå, og setter vår lit til at regjeringen griper inn i dette rotet, sier Myrdahl som forteller at den positive responsen fra forbrukere og melkeprodusenter gjør at de holder ut.

Han mener det er Bondelaget som er proppen i systemet og hindrer at det kan bli en rettferdig konkurranse med gode rammevilkår innenfor melkesektoren.

- Vi reagerer sterkt på at Bondelaget går ut og motarbeider at vi skal ha like rammevilkår, og et melketilsyn som er nøytralt. Vi irriterer oss over at bondelaget har så liten raushet, sier Q-sjefen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.