*Nettavisen* Økonomi.

- Ryker vi, ryker euroen

Foto: (Epa)

Det er budskapet fra den greske finansministeren. Oljefondet satser på at det ikke ryker.

16.09.10 14:06

Den greske finansministeren George Papaconstantinou avviser at det er noe alternativ å misligholde og restrukturere den greske statsgjelden.

- Folk innser ikke kostnadene for både Hellas og eurosonen ved en restrukturering: kostnaden for innbyggerne, kostnaden når det gjelder tilgang til markeder. Hvis Hellas restrukturerer, hvorfor i all verden skulle folk investere i andre perifere økonomier? Det vil fundamentalt bryte enheten i eurosonen, sier Papaconstantinou til Financial Times.

- Restrukturering kommer ikke til å skje, sier han.

Kommentarene kom i forbindelse med en serie møter hvor finansministeren sammen med representanter for EU og Det internasjonale pengefondet IMF har med aktører i finansmarkedet.

Les flere saker på NA24

Høy rente
Hellas må nemlig hente inn nye penger, og tross garantier fra IMF og EU, sliter landet fortsatt med svak tiltro hos investorene.

Denne uken lånte den greske staten 1,17 milliarder euro i obligasjonsmarkedet. Hellas måtte betale en årlig rente på 4,82 prosent for å låne disse pengene i seks måneder. I juli slapp landet unna med 4,65 prosent for et tilsvarende lån.

Denne relativt høye renten må landet betale tross garantier fra EU og IMF. For lengre lån er renten enda høyere, rundt 11-12 prosent for tiårige statsobligasjoner.

Oljefondet satser
Det norske oljefondet er blant dem som lar seg lokke av den høye renten. Det vakte oppmerksomhet da fondet i forrige uke gjorde det klart at det hadde økt kjøpene av gjeld fra de «periifere» euroland, et uttrykk som gjerne brukes om gjeldstyngende land som Hellas, Portugal, Spania, Irland og Italia.

I den forbindelse uttalte Jens Stoltenberg at han ikke tror Hellas vil misligholde gjelden. - Det internasjonale pengefondet sier de følger planen, sa Stoltenberg til nyhetsbyrået Bloomberg News.

En rekke observatører har stilt seg tvilenede til at Hellas vil klare å stramme inn statsfinansene så mye som vil være nødvendig for å håndtere den store og voksende statsgjelden og de høye rentene. Alternativet vil da være at landet misligholder gjelden og forsøker å forhandle frem et kompromiss med långiverne, en såkalte restrukturering. Det kan bety store tap for europeiske banker - og altså for det norske oljefondet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.