- Så billig kan du få solgt boligen nå

Foto: Privat.

Landets eiendomsmeglere sliter med inntjeningen som følge av stor konkurranse. Det kan du utnytte.

14.11.13 21:32

Ferske tall fra Finanstilsynet viser at prisene på eiendomsmeglertjenester i Norge presses nedover. Det kan boligselgere utnytte til å skvise honoraret ytterligere. Sjekk hvor billig du kan få solgt boligen lengre ned i artikkelen.

Tilsynets tall viser at total formidlet verdi utgjorde om lag 199,7 milliarder kroner i første halvår 2013, mot om lag 189,7 milliarder kroner første halvår 2012, en økning på om lag fem prosent. Gjennomsnittlig kjøpesum for boligeiendom første halvår 2013 var 2.566.607 kroner, en økning på om lag 3,5 prosent fra første halvår 2012, da gjennomsnittlig kjøpesum var 2.479.278 kroner.

Meglervederlaget for første halvår 2013 var om lag 3,7 milliarder kroner, mot 3,6 milliarder kroner for første halvår 2012. Det er en økning på 2,8 prosent.

48.000 kroner i snitt per salg
Gjennomsnittlig meglervederlag i første halvår 2013 var på 48.244 kroner per oppdrag og i gjennomsnitt på 1,88 prosent av formidlet verdi. I første halvår 2012 var tallene henholdsvis 47.923 kroner i meglervederlag per oppdrag og i snitt 1,9 prosent av formidlet verdi.

Les mer i saken Her er landets billigste, og dyreste, eiendomsmeglere

Landets eiendomsmeglere fikk altså i snitt 321 kroner mer per salgsoppdrag i første halvår 2013 sammenlignet med samme tidsrom i fjor. Det er en vekst på kun 0,7 prosent. Til sammenligning var gjenomsnittlig lønnsvekst for norske arbeidstakere i 2012 på cirka fire prosent.

Prispress
- Opplever landets eiendomsmelgere at prisene på deres tjenester presses nedover?

- Ja, det er mitt inntrykk. I de aller fleste byene opplever meglerne at boligselgere inviterer hjem minimum to meglere, gjerne også tre til fire hvor meglerne presenterer foretaket, hvordan de ønsker å selge boligen og ikke minst prisen på tjenestene. Tilbakemeldingene jeg får er at kundene er svært prisbevisste, noe tallene du presenterer illustrerer godt. Et annet parameter som viser konkurransen er jo økonomien i foretakene. Her viser Finanstilsynets tall at hvert fjerde eiendomsmeglerforetak rapporterte underskudd første halvår i år. Uten at jeg har sjekket opp med andre bransjer, så tror jeg den andelen er høy, sier administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening Christian Vammervold Dreyer (Eff).

Ifølge Dreyer har trenden vart lenge.

- Da jeg startet som eiendomsmegler i 1996 lå vederlagsnivåene på rett i underkant av 40.000 kroner. De gang var det ikke moms og alt annet av kostnader var rimeligere. I dag så forsyner staten seg av halvparten av alle kostnader hvis du har kjøpt og solgt bolig, i tillegg får man kostnader til markedsføring, forsikringer, tekniske rapporter osv. Opplevelsen av at det er blitt dyrere å bruke megler går mer på at det har blitt dyrere å selge bolig, meglerkostnaden har gått ned når man sammenligner med prisutviklingen i samfunnet for øvrig, sier Dreyer.

- Skyldes økt konkurranse
Direktør i Norges Eiendomsmelgerforbund Finn Tveter er enig i at meglerne får mindre betalt.

- Det stemmer godt med min oppfatning. Antall omsetninger av fast eiendom gjennom megler har steget kraftig over de seneste årene. Det har imidlertid også vært en sterk økning av antall meglere til å gjennomføre disse oppdragene. Også siste år har vi fått flere eiendomsmeglere i landet, men uten at antall omsetninger har økt. Det blir flere om hvert oppdrag og konkurransen mellom meglerne øker, sier Tveter.

Selv om pris på meglertjenesten ikke bør være det mest sentrale ved valg av megler, blir virkningen et økt press på meglervederlaget, mener han.

- Når salgene nå i høst også har gått noe tregere, blir konklusjonen, som du er inne på: Meglerne jobber mer for mindre lønn, selv om tallene også viser at utslagene ikke er veldig store, sier Tveter.

Tilbyr oppgjør for 8500 kroner
En av aktørene som bidrar til å presse prisene ned er advokat Ole Rune Døskeland i firmaet fjordadvokat.no.

- Vi har siden 2009 tilbudt eiendomsoppgjør over hele landet til 8500 kroner og ut fra mine undersøkelser så er dette landets billigste oppgjør, sier advokat Ole Rune Døskeland i firmaet fjordadvokat.no.

Ifølge Døskeland er tilsvarende priser hos vanlige eiendomsmeglere i området mellom 10000 og 20000 kroner.

Risiko ved å selge selv
Men er det lurt å selge boligen selv og kun få profesjonell hjelp til oppgjøret?

- Hvis du først har valgt å selge privat, er det bare bra at det er et billig alternativ for oppgjøret. Så lenge dette er sikret innenfor eiendomsadvokatenes ramme er dette helt fint, sier privatøkonomiekspert Rune Pedersen i smartepenger.no.

Spørsmålet er om du i det hele tatt bør selge privat.

- Det er ingen tvil om at du sparer en god del penger på det. Spørsmålet er først om du selv klarer å hente inn all nødvendig informasjon, og gjennomføre salget på egenhånd. Dernest er spørsmålet om hvor sannsynlig det er at du får like høy pris ved å selge den selv. Tusenkroners-spørsmålet er jo hvor mye mindre i snitt får man ved å selge selv, enn ved å bruke megler. Dette vet vi jo ikke, men det er sannsynlig at man i snitt får færre interesserte, sier Pedersen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag