- Så mye skal boligprisene stige

SER I KULA FOR FRAMTIDENS BOLIGPRISER: Men kjendismegler Nils Nordvik er ikke helt enig med de største optimistene.

SER I KULA FOR FRAMTIDENS BOLIGPRISER: Men kjendismegler Nils Nordvik er ikke helt enig med de største optimistene. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Solid optimisme om boligmarkedet, viser nasjonal undersøkelse.

04.11.14 13:46

De mest optimistiske, med 13 prosent av de spurte, tror på en oppgang på 10 prosent, mens enda flere, 18 prosent, forventer en prisstigning på inntil 5 prosent.

Den største gruppen, 26 prosent, spår en oppgang på inntil 3 prosent. Det viser altså en nasjonal undersøkelse Infact har utført for Privatmegleren.

I overkant optimistisk

Kjendismegler Nils Nordvik i Nordvik & Partners er enig med folket, men heller kaldt vann i blodet til deler av befolkningen.

- Du får ikke en økning på 10 prosent. Den tiden er forbi. Jeg tror at vi kan vente oss en økning i boligprisene på 5 prosent. Det er mangel på boliger og presset mot de store byene øker. Samtidig har vi et ekstremt lavt rentenivå, sier Nordvik til Nettavisen.

Nordvik forteller at han har spådd en oppgang på 5 prosent i 2014.

Administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren deler Nordviks syn.

- Jeg er generelt ikke for bratte kurver i noen retninger, men en stor tilhenger av forutsigbarhet og naturlig vekst, sier direktøren.

- Det er viktig at det er optimisme i boligmarkedet. Dette er et barometer på den generelle stemningen, som nå er svært positiv, fortsetter hun.

Menn i begge ender av skalaen

Det er bare 7 prosent av befolkningen som tror på nedgang, mens 15 prosent tipper at boligmarkedet vil holde seg uendret det neste året.

- Vi registrerer at de mest optimistiske er menn, men det er også blant disse vi finner de mest pessimistiske. Aldersgruppen 18-29 år er dem som spår at boligprisene vil øke mest, mens pessimistene finnes i aldersgruppen 45-64 år sier Meier i Privatmegleren.

OPTIMIST: Administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren. Foto: Privat

Med fortsatt lav arbeidsledighet og lave renter ligger alt til rette for forutsigbarhet og fornuftig vekst det neste året, fortsetter hun.

- Beskatningen vil kanskje øke på sekundær- og tertiærboliger, men fortsatt vil det være mange som kjøper eiendom som går i utleie, legger Nils Nordvik til.

Trøndere er mest positive

Målingen fra Infact speiler også geografiske forskjeller. Flest trøndere, 20 prosent, tror på en oppgang på inntil ti prosent, mens tre av ti, 30 prosent, i Oslo forventer en prisoppgang på inntil 5 prosent.

- Det snakkes ofte om den psykologiske effekten i boligmarkedet. Det er alltid mer inspirerende å arbeide når optimismen preger markedet. Det betyr ikke nødvendigvis store prisoppganger, men at det er god utvikling med henblikk på tilbud og etterspørsel, sier Meier i Privatmegleren.

Onsdag kommer nye boligpristall.

Hva tror du om boligprisene for 2015? Si din mening i kommentarfeltet!


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.