- Saken angår alle som bruker e-post og telefon

Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)

Men Arbeiderpartiet lar seg ikke påvirke.

27.04.10 17:54

EUs såkalte datalagringsdirektiv er et krav fra EU som i korte trekk går ut på å lagre alle opplysninger om hvem du kommuniserer med på internett, fasttelefon og mobil - samt lokasjonsdata, altså hvor du og den du kommuniserte med befant seg.

Utrolig mange svar
Saken har nå vært ute på høring, og Samferdselsdepartementet melder at de har mottatt utrolige 130 høringsuttalelser til direktivet.

- Saken angår alle som bruker telefon eller sender e-post. Jeg er derfor glad for at det er uvanlig stor interesse og sterkt engasjement i denne saken, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa i en pressemelding.

- Det er sjelden det kommer så mange tilbakemeldinger i en høringssak om elektronisk kommunikasjon, og svært mange av de er gode innspill. Det de fleste er opptatt av er personvern, hvordan saken forholder seg til Den europeiske menneskerettskonvensjonen, trusselen mot kildevernet og konkurransen i ekom-markedet. Mange mener også at det vil være enkelt for kriminelle å omgå datalagringsdirektivet, ved hjelp av ulike former for teknologi, påpeker Kleppa

Utgangspunktet for en høringsrunde er å få innspill til håndtering av en sak.

- Alle innspillene vi har fått, er med i grunnlaget for regjeringens videre håndtering av saken. Vi legger opp til at saken kan legges fram for Stortinget innen utgangen av året, sier ministeren.

Ap vil ikke endre holdning
Arbeiderpartiet er det eneste av de tre regjeringspartiene som ønsker å innføre direktivet, og det er derfor allerede fra starten av duket for intern strid i regjeringen. Til tross for at samferdselsministeren nå sier at de vil jobbe videre med saken ut ifra det som har kommet fram i høringsuttalelsene, har ikke Arbeiderpartiet noen planer om å endre holdning.

Les også: Denne smellen hadde ikke Jens regnet med

- Jeg har ikke fått lest alle høringssvarene, de vurderes nå av regjeringen. Men så vidt jeg har oversikt over, har det ikke kommet ny vesentlig informasjon som tilsier at AP skulle endre sitt syn på DLD, sier arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen til Nettavisen.

Sterke meninger på begge sider
En betydelig andel av høringsuttalelsene er negative til at direktivet innføres i norsk lov. Motstanden kommer fra blant annet Datatilsynet, Advokatforeningen, LO, Barneombudet, en samlet telekombransje, presseforeninger, NAV, NTNU, Den internasjonale juristkommisjonen med flere.

På den andre siden av bordet står alle forgreninger av politiet, som mener direktivet er helt nødvendig for deres arbeide, Oslo statsadvokatembeter, norsk underholdningsbransje, NHO, HSH, Hewlett-Packard med flere.

En rekke høringsuttalelser etterlyser ytterligere informasjon på flere områder, og mener at en på det grunnlaget ikke kan gi noe klart svar.

Står og faller på Høyre
Soria Moria-erklæringer gjør det klart at SV og Sp er motstandere av direktivet, noe som gjør at Ap er avhengig av støtte fra Høyre for å få innført de nye reglene.

Les også: Derfor vil han spore mobilen din

Høyre er grunnleggende positive fra sentralt hold, men opplever massiv motstand innad i partiet. Høyre har sendt ut direktivet på en intern høring med høringsfrist etter partiets landsmøte neste helg, og vil derfor neppe ta stilling til det der.

- Dette er en sak som kommer til Stortinget til jul, og vi har ennå ikke konkludert. Vi sendte som kjent noen spørsmål om direktivet, som vi fikk et svar vi ikke syntes var særlig godt, har partileder Erna Solberg tidligere sagt til Nettavisen.

- Det er også viktig å se på hva som er konsekvensene av å ikke innføre direktivet. Hva skjer om EU suspenderer den delen av EØS-avtalen som har med telekommunikasjon å gjøre? Det vet vi veldig lite om, sier Solberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag