*Nettavisen* Økonomi.

- Samme hvem som vinner

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Valget betyr neppe mye for renten, mener Nordea.

11.09.09 13:42

Bare noen få dager før dommen viser de siste meningsmålingene at det ligger an til å bli svært jevnt stortingsvalg.

Seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets har sett på virkningen nye regjeringssammensetningen eventuelt kan ha for Norges Bank og finanspolitikken. Hans konklusjon er at det neppe betyr mye for den samlede innrettingen av finanspolitikken.

- Stortingets sammensetning og regjeringsspørsmålet vil ha avgjørende betydning for en rekke viktige økonomiske spørsmål, som statlig eierskap, med potensielle langsiktige betydelige implikasjoner både for rente- og valutamarkedet. Likevel, det er antagelig innretningen av finanspolitikken markedet vil legge mest vekt på, skriver Bruce i en kommentar.

Statsbudsjettet viktigst
Den nåværende regjeringen legger den 13 oktober fram sitt forslag til stasbudsjett for 2010. Nordea-økonomen mener det er litt tidlig å spå om hva slags budsjett den sittende regjeringen faktisk vil legge fram.

- Usikkerheten om den økonomiske utviklingen er fortsatt stor og et nøytral budsjett (uendret underskudd) er kanskje vel ambisiøst. Uansett, budsjettforslaget til de rødgrønne vil antagelig legge gulvet for det endelige budsjettet dersom det blir regjeringsskifte, skriver Bruce.

Klikk på bildet for å forstørre.

Endringene blir små
Nordea-økonomen konkluderer med at de ikke har noe grunnlag for å tro at den samlede innretningen av finanspolitikken de neste årene blir vesentlig forskjellig avhengig av utfallet av valget, selv om sammensetningen på skatter og avgifter versus offentlig forbruk kan bli forskjellig.

- Innretningen på det budsjettet den rødgrønne regjeringen legger fram er vel så viktig for finanspolitikken for 2010 som selve utfallet av valget. I 2009 vil det strukturelle underskuddet øke med 55 milliarder kroner (3 prosent av fastlands-BNP). Utfallsrommet mellom det og et uendret budsjett, slik Norges Bank har basert seg på for 2010, er stort. Endringene en eventuell ny regjering vil gjøre på det budsjettet de rødgrønne legger fram, vil antagelig være beskjeden i forhold. Budsjettbehandlingen i høst kan bli svært uryddig og vi kan få flere regjeringskriser. Det kan tidvis skape noe usikkerhet i valutamarkedet, men vi tror neppe effekten blir varig, avslutter Bruce.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.