*Nettavisen* Økonomi.

- Samordna opptak er best i verden

Kunnskapsdepartementet er fornøyd, men studentene har begynt å kalle det «Samordna søppel».

28.07.11 13:42

Den rødgrønne ledelsen i Kunnskapsdepartementet har liten forståelse for den beinharde kritikken som kom i etterkant av studievalgtjenesten til Samordna opptak (SO) streiket for fjerde år på rad.

Les også: Krasjet for fjerde år på rad

Fortvilte studenter som jaktet etter drømmestudiet opplevde enda en gang at tjenesten var ubrukelig når de trengte den mest. Lignende systemkrasj oppstod både i 2008, 2009 og 2010.

Iltre reaksjoner fra vordende studenter lot ikke vente på seg. SOs Facebook-side ble raskt fylt opp av mishagsytringer (et utvalg finner du nederst i artikkelen).

Et delikat poeng er at ungdommene måtte klikke på «Like» for å kunne slippe til på SOs Facebook-tavle.

Vil legge ned SO
Mange gikk glipp av studieplasser som følge av svikten - noe som potensielt kan få store konsekvenser for den enkeltes livsløpskarriere.

Den kanskje sterkeste kritikken kom fra Unge Høyre som i Aftenposten torsdag tar til orde for å legge ned Samordna opptak og heller la hver enkelt utdanningsinstitusjon ta seg av studentopptaket.

Har varslet oppgradering
Det er politisk ledelse i Kunnskapsdepartementet som har øverste ansvar for Samordna opptak.

- Det er beklagelig at datasystemet ikke fungerer optimalt i den virkelig kritiske fasen for søkerne - både for de som skal inn å akseptere det tilbudet de har fått, men ikke minst for de som skal inn på Restetorget, sier statssekretær Kyrre Lekve til NA24.

Han forteller at SO i desember 2010 orienterte departementet om at oppgradering av datasystemene er nødvendig.

- Vi tok også dette opp i kontaktmøtet med SO i mai og ba da om en skriftlig tilbakemelding. SO har allerede startet et forprosjekt for oppgradering av datasystemene som skal være ferdig i løpet av høsten. Oppgraderingen må imidlertid ta noe tid og derfor vil SO etter at årets opptak er sluttført kartlegge problemene og vurdere hvordan de kan løses inntil et nytt system er på plass, sier Lekve.

Verdens mest effektive
Lekve fremhver likevel SO som et unikt system på verdensbasis.

- Gjennom SO har Norge kanskje verdens mest effektive opptakssystem til høyere utdanning. Studentene kan forholde seg til én instans med sine søknader, og ikke til hver enkelt institusjon. Dette er enkelt for studentene og effektivt for institusjonene og bidrar til at kapasiteten i høyere utdanning kan utnyttes optimalt. Hovedopptaket i år gikk helt uten problemer og 74.000 søkere fikk melding via sms eller e-post i løpet av forrige helg, understreker Lekve.

Dette er reaksjonene
Slik reagerte et utvalg vordende studenter på at Resteorget krasjet onsdag:

- Om det er slik at det er Magnhild Meltveit Kleppa som gjennom sitt ansvar for telekommunikasjon skal uttale seg om skandalen rundt Samordna opptak sitt nettsted, kan vi i beste fall håpe på «ein gjønågang», skriver Stig Ole Voll.

- Måtte trykke på «like» for å kunne kommentere på waalen her. Jeg liker absolutt ikke Samordna opptak. Jeg liker ikke at jeg ikke kan komme inn på nettsiden og se hva dere har på Restetorget. Og for hver time som går, er det en plass mindre for meg. Gjør noe med det. Idiotisk, skriver Lisa Vu.

- Nå er det helt stopp her. Går dette virkelig an? Dere er den ENE mulighet vår til utdanning i hele Norge. Også blir alt ødelagt som det her sånn. Vi må tydeligvis få noen fler til å drive med det her, for Samordna klarer ikke å gjøre det de står for, skriver Maggis Alme.

- Jeg har veldig mye stygt å si om problemene ved SO nå, men ikke alt passer seg og uttale.:-/ Dette burde dere uansett ha forutsett og rettet opp i på forhånd, ettersom det har gjentatt seg flere år på rad. Dette er faktisk noe som er ufattelig viktig for folk. Det er tross alt ikke snakk om noe time-supersalg på en nettbutikk, det er snakk om livet til folk, skriver Nathalie Christine Vamos.

- Er det mulig.... takk Samordna, da fikk jeg ikke studieplass i år, FORDI DERE IKKE GADD å fikse det samme problemet som fra ifjor! Flott, skriver Jeanett Marthinussen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.