NA24.no

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

- Sandberg bør gå av

Sist oppdatert:
Norsk Fengsel- og Friomsorgsforbund mener Per Sandberg er uegnet som leder av justiskomiteen etter hans uttalelser om Halden fengsel.

Mandag uttalte Frps Per Sandberg, som er leder av justiskomiteen på Stortinget, at nye Halden fengsel ligner mer et hotell.

- Standarden er altfor god i Halden fengsel. Det er et paradoks at fengselet i Halden har tilnærmet hotellstandard og kunst for over 6 millioner kroner, mens andre fengsel ikke får penger til helt avgjørende sikkerhetstiltak, sa Sandberg.

Les saken her: - Standarden er altfor god

- Uegnet som leder
Uttalelsene får lederen i Norsk Fengsel- og Friomsorgsforbund til å reagere.

- Per Sandberg er uegnet som leder av justiskomiteen, og han bør vurdere å trekke seg, sier forbundsleder Geir Bjørkli.

Sandberg mente fengslet hadde bedre fasiliteter enn de aller fleste sykehjem og barnevernsinstitusjoner.

- Det er en provokasjon mot personer som ikke er kriminelle, sa han.

- Halden fengsel er bygget helt i tråd med Knut Storbergets syn på straff, at kriminelle skal ha det tilnærmet likt innenfor som utenfor murene. Regjeringen jobber intenst med å viske ut murene. Både ved å gjøre det flottere bak murene og å utvide bruken av hjemmesoning og åpen soning kraftig, sa Sandberg.

Les også: Her er det nye «luksusfengselet»

Se bilder fra nye Halden fengsel nederst i artikkelen.

- Det er trist å lese
Bjørkli mener Sandberg med uttalelsene viser «en grenseløs kunnskapsløshet».

- Det er trist å måtte lese at han ikke klarer å styre sine uttalelser i sin iver etter å representere det han oppfatter som folkemeningen om kriminalitet og straff, sier han.

- Han holder grupper opp mot hverandre og ut av dette drar han konklusjoner som er i strid med all erfaring på feltet. Det er innholdet i soningen, meningsfull aktivitet, skolegang, arbeid med rus, kontakt med familie og målrettet forberedelse av løslatelsen som bringer tilbakefallet ned, ikke dårligst mulige soningsforhold, påpeker Bjørkli.

Forbundslederen påpeker også at Halden fengsel er en arbeidsplass for flere hundre mennesker, og at Halden fengsel er bygget for fremtiden, blant annet med tanke på vedlikehold.

- Per Sandberg og Frp må få lov til å mene det de finner for godt, men som leder av justiskomiteen bør han vise større respekt for kriminalomsorgsfaget enn det han gjør gjennom slike populistiske uttalelser, sier han.

- Tillegger meg uttalelser
Per Sandberg slår tilbake, og mener Bjørkli tillegger han uttalelser han ikke har kommet med.

- Dette trenger egentlig ingen kommentar, rett å slett fordi forbundslederen ikke har lyttet til et eneste ord av det undertegnede har uttalt. Han tillegger meg også uttalelser jeg ikke har uttalt, sier Sandberg til Nettavisen.

Han påpeker at han ikke har noen målsetting om dårligst mulig soningsforhold.

- Jeg mener store deler av de investeringer ved Halden kunne vært investert i andre fengsler, slik at standarden her ville blitt høyere. Jeg har heller ikke angrepet innholdet i soningen, dette er noe forbundslederen har tatt ut av eget ønske. FrP står bak den innsatsen vi har lagt inn i Stortingets behandling vedrørende soningsforhold, sier Sandberg.

2940

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere