NA24.no

- SAS vil ikke overleve

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Nå pyntes bruden for friere. - SAS vil ikke overleve på egen hånd, mener analytiker

- Dagens resultat var elendig, nær sagt som vanlig. Men det som nå gjøres er å rigge selskapet for salg, sier Hans Erik Jacobsen, SAS-analytiker i First Securities til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

SAS meldte i dag om elendige resultater, omfattende oppsigelser og vidtgående rutekutt av ulønnsomme ruter.

LES OGSÅ: SAS stuper på børs.

- Det selskapet nå gjør er å fortsette den kraftige nedbyggingsprosessen som har vart i en tiårsperiode. Dette er noe som vil fortsette framover, fordi problemet er at det er for mange flyselskaper i Europa, og SAS klarer ikke å hevde seg i konkurransen, mener Jacobsen.

- Det man ender opp med, er at man må tilføre selskapet milliarder fordi balansene er så dårlig. SAS ville gått konk uten disse pengene, fastslår Jacobsen.

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

- Vil ikke overleve
Jacobsen er sikker på at SAS ikke vil overleve som selvstendig selskap.

- SAS kommer ikke til å klare seg. Det må under paraplyen til en av de store operatørene i Europa, og selskapet må være med i strukturendringen som nå foregår. Et restrukturert SAS er mye enklere å selge.

- Så Brustad pynter brura?

- Man må gjøre tilføre pengene for å i det hele tatt overleve, men man gjør det som man synes er nødvendig for å få det inn i en større konstellasjon i fremtiden, sier Jacobsen.

DISKUTÈR HER:Går SAS konkurs?

- Gjør seg interessant for kjøp
Jacobsen mener at SASs nye fokus på kjernevirksomheten i Norden er et ledd i samme retning.

- Det er det nordiske markedet som er interessant for en eventuell kjøper av SAS, mener Jacobsen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Hvor lenge overlever SAS på egen kjøl?

- Jeg hadde trodd de hadde blitt kjøpt opp i år. Men nå må de kanskje bruke litt tid på å få gjennomført den mest omfattende restruktureringen i selskapet så lang. Da vil 2010 være et mer sannsynlig år for oppkjøp, tror Jacobsen, som skisserer to mulige løp for SAS framover.

- Enten fortsetter det som et selvstendig selskap med elendig egenkapitalavkastning, eller så blir selskapet en del av et større system som blir levedyktig.

- Elendig avkastning
- Men du er svært kritisk til SAS, er dagens beslutning om nye 800 statlige millioner i realiteten bortkastede penger?

- En investering i flyselskaper har gitt veldig dårlig avkastning tradisjonelt sett, årsaken er at det er for mange flyselskaper. Er denne pengeinnsprøytingen bare en utsettelse av salget, er det ikke mye fornuftig. Og man kan sette spørsmålstegn ved om staten skal bidra med midler til dette selskapet. Staten har vel nok av andre uløste oppgaver å bruke pengene på, sier Jacobsen.

Topper trekker seg
Sjefen for SAS Danmark trekker seg. Ifølge SAS er det Susanne Larsens eget valg at hun går nå.

«Det er et velgjennomtenkt og personlig valg. Nå begynner et nytt kapitel i SAS-historie, og det er den helt riktige mulighet for meg til å forlate SAS», heter det i meldingen.

Også i Sverige velger toppsjefen å gå.

Les mer her: SAS-topper går

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere