*Nettavisen* Økonomi.

- Sats pengene dine på taperne

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Norges største bank har fyrt opp nyttårsrakettene.

19.12.12 09:45

Til tross for at det har vært mye skriverier om krisen i eurosonen og gjeldstyngdede nasjoner, har Oslo Børs vært et veldig godt sted å ha pengene sine.

Så langt i år har Hovedindeksen steget med vel 16 prosent. Til sammenligning regner man den historiske aksjeavkastningen til å være på rundt åtte prosent.

Men året er enda ikke over og det er heller ikke for sent å putte pengene på børsen, ifølge aktører.

- Kjøp nå. Jeg tipper vi får det 25. året på rad med kursstigning i romjulen, sa sjefstrateg Peter Hermanrud nylig.

Avkastningen har med andre ord vært fantastisk ved årets slutt og begynnelse i mange år.

I perioden 1983 til 2011 har Hovedindeksen på Oslo Børs i gjennomsnitt steget med utrolige 5,1 prosent i perioden fra 20. desember til 6. januar påfølgende år.

Anbefaler taperne
Og selv om dette er gjennomsnitt er det kun ved to anledninger at børsen har hatt nedgang i denne perioden. Det var ved årsskiftet 1990/91 og årsskiftet 2006/07, da indeksen falt med henholdsvis 1,4 prosent og to prosent.

- Videre kan vi observere at aksjer med en negativ avkastning for året pr 14. desember gjorde det bedre enn markedet gjennom den beskrevne perioden, melder meglerhuset DnB Markets.

De har også kommet frem til at det nå lønner seg å putte penger på taperne.

- Ser vi på de siste 12 årene gjorde en portefølje av årets taperaksjer det bedre enn Hovedindeksen i samtlige tilfeller, og det med en gjennomsnittlig meravkastning på 5,7 prosentpoeng.

Dersom taperne frister har de samlet sammen verstingene, det vil si selskapene som så langt i år har hatt den svakeste utviklingen.

Disse er:
* Clavis Pharma
* Rec
* Songa Offshore
* Odfjell
* Frontline
* Hafslund
* Electromagnetic Geoservices
* Storebrand
* Evry
* Stolt-Nielsen

- Om «nyttårseffekten» slår til også denne gangen gjenstår å se. Vi anbefaler at du setter deg godt inn i analysen før du gjør dine investeringer, er beskjeden fra meglerhuset.

Dersom det frister å satse penger på taperne bør du være klar over at også handelen på Oslo Børs er stengt flere dager i perioden frem til 6. januar.

Holder stengt følgende dager:
Disse dagene er børsen stengt
24.12.2012 – Julaften
25.12.2012 – 1. juledag
26.12.2012 – 2. juledag
31.12.2012 – Nyttårsaften
01.01.2013 – 1. nyttårsdag

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.