NA24.no

- Se opp, nå kan du miste arv ved skilsmisse

NULL ARVEAVIGIFT KAN REDUSERE ARV VED SKILSMISSE: Advokat Per-Ole Hegdahl i NARF mener ektepakt og særeie er blitt enda viktigere etter fjerning av arveavgiftsloven fra nyttår.
NULL ARVEAVIGIFT KAN REDUSERE ARV VED SKILSMISSE: Advokat Per-Ole Hegdahl i NARF mener ektepakt og særeie er blitt enda viktigere etter fjerning av arveavgiftsloven fra nyttår. (Sturlason AS Polyfoto)
Sist oppdatert:
Advokat Per-Ole Hegdahl roper varsko om utilsiktet konsekvens etter fjerning av arveavgiftsloven.

Noe av det første den nye regjeringen gjorde var å endre arveavgiftsreglene. Fra nyttår ble arveagiften satt til null.

Det kan få store konsekvenser for ektepar som skiller seg.

- Jeg fikk et spørsmål fra et medlem om hvordan det blir med arv etter skilsmisse med den nye loven. Faktum er at tidligere så innrapporterte man gaver som var gitt som forskudd på arv samt arv til skattefogden. På denne måten hadde mottaker en god dokumentasjon på at han/hun hadde mottatt gave/ arv og derfor kunne kreve dette skjevdelt ved en eventuell skilsmisse. Nå da arveavgiften er fjernet og det ikke skal skje noen innrapportering av gave/ arv kan mottaker få problemer med å sannsynliggjøre og dokumentere hva som er mottatt som gave/ arv i ettertid, sier Hegdahl til Nettavisen NA24.

Enda viktigere med ektepakt
Han mener dette øker viktigheten av å inngå ektepakter, eventuelt at mottaker tar vare på testament eller gavebrev som underbygger at retten til skjevdeling er tilstede.

Arvemeldinger har kun til formål å innrapportere de gaver og den arv som er avgiftspliktig etter arveavgiftsloven.

Plikten til å svare arveavgift er avskaffet fra og med 1.1.2014 og arveavgiftsloven er i den forbindelse opphevet.

Ektefellers rett til skjevdeling er regulert i ekteskapsloven § 59:

Retten til arv følger enten av arveloven på grunn av familieforhold, eller av testament. Det blir opp til den arving som hevder å ha arvet formuesobjektet/penger som kreves skjevdelt, å også dokumentere at formuesobjektet/pengene faktisk er arvet. Det faktum at arven/gaven ikke er innrapportert til skatteetaten for fastsettelse av arveavgift, vil gjøre det mer aktuelt med ektepakter for å synliggjøre hvem som eier hva i et ekteskap.

- Gi gave som særeie
- Et godt tips er at arvegivere gir eventuelle gaver som særeie. Da er det enda klarere at denne gaven skal holdes utenom boet som skal deles mellom ektefellene. Husk at hovedregelen ved skilsmisse er at formuen skal deles likt mellom ektefellene, etter fradrag for gjeld, sier Hegdahl.Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere