*Nettavisen* Økonomi.

- Se til Danmark!

Michael Tetzschner mener Norge bør gjøre som Danmark i Dalai Lama-saken. Foto: Heidi Schei Lilleås

Michael Tetzschner (H) mener Norge bør løfte blikket.

STORTINGET (Nettavisen): Det var et uvanlig stort presseoppbud under spørretimen i Stortinget onsdag.

Det skyldtes én sak: Usikkerheten rundt hvem fra det offisielle politiske Norge som skal møte Dalai Lama, når han kommer til Oslo 7. til 9. mai - 25 år etter at han mottok Nobels fredspris.

Kina, som neglisjerer Norge etter prisutdelingen i 2010, ser ublidt på et slikt møte.

Stortingspresident Olemic Thommessen (H), med støtte fra hele presidentskapet, mener dialogen med Kina kan bli bedre ved at han sier nei.

Utenriksminister Børge Brende (H) ga ikke onsdag noe klart svar på hva han vil foreta seg - men argumenterte konsekvent i retning av at det kommer han ikke til å gjøre.

- Jeg er den første til å innrømme at dette er en krevende sak, sa Brende.

Du kan lese mer om Dalai Lamas Oslo-program her.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dalai Lama kommer til Norge 7. mai, og det skaper splid.


Høyre har måttet tåle mye kritikk i saken - og det noble initiativet som vant frem i 2010, var også initiert av en Høyre-mann: Jan Tore Sanner.

- Regjeringen er suveren
Tidligere leder i Oslo Høyre, Michael Tetzschner, derimot, går mot strømmen i eget parti:

- Regjeringen er suveren til å velge hvem de i så fall vil sende til et slikt møte – eller om de overhodet vil delta. Det er deres fortrinnsrett. De styrer norsk utenrikspolitikk fra dag til dag, sier Tetzschner til Nettavisen.

- Men hva synes du?

- Reelle dilemmaer
- Jeg er veldig fornøyd med at jeg som representant ikke har møtt noen motforestillinger for mitt syn og fritt og ubundet kan møte den tidligere nobelprisvinneren.

Brende i spørretimen: - Jeg innrømmer at det er en krevende sak

- Hva synes du om argumentene Brende fremførte under spørretimen?

- Han redegjorde for reelle dilemmaer, det har jeg respekt for. Samtidig tolker jeg det som positivt at de ikke har sagt nei.

Les også: Kina advarer Norge mot å møte Dalai Lama
Les også: Liv Signe Navarsete møter Dalai Lama

- Se til Danmark!
- Er du enig i argumentasjonen til flere om at det er en direkte sammenheng mellom å avstå fra å møte Dalai Lama og bedre dialogen?

- Nei, jeg synes man kan se til Danmark. Daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen hadde møte med Dalai Lama i 2009. Dronning Margrete skal på statsbesøk i fire dager i morgen - hos president Xi Jinping i Beijing, og før det har han vært på besøk i Danmark. Alt dette har skjedd innenfor en kortere tidshorisont enn tiden det har vært rolig i forholdet mellom Norge og Kina, sier han.

- Forstår at de vil bruke tid
- Høyre beskyldes for å være feige. Hva synes du?

- Nei, det synes jeg ikke. Jeg har mange års erfaring med å ha mye ansvar i Oslo, så jeg vet det er mange hensyn som skal hensyntas. Så jeg forstår at regjeringen vil bruke tid på saken.

- Vil ikke gi Brende råd via media
- Når bør vi få et svar, gitt at besøket starter 7. mai?

- Det vil jeg overlate til regjeringen, sier han.

- Du står på at dette ikke er noe uløselig dilemma?

- Som sagt, jeg skal ikke gi så mange råd til Brende via mediene – men jeg er veldig glad for at vi som representanter står fritt i vår omgang med den tidligere fredsprisvinneren, sier han.

- Løsrivelse og splittelse
Dalai Lama avsluttet for få dager siden et besøk i Japan som ble avsluttet med et møte med vel 100 personer fra Kina, Taiwan, Hongkong og Macao.

På møtet kommenterte Dalai Lama blant annet påstandene om at han står for løsrivelse og splittelse.

– Siden 1973 har vi bestemt at vi ikke følger den linjen. Direkte kontakt med Kina begynte i 1979, og vi hadde allerede tatt vårt standpunkt. Det vi ber om er gjennomføring av ordninger som allerede er anerkjent i Kinas grunnlov. Tilhengerne av en hard linje bruker uttrykket «Stor-Tibet», men tibetanske områder, prefekturer og fylker med felles språk og kultur er allerede anerkjent. Vi ønsker dette innfridd på likeverdig basis, sa den tibetanske åndelige lederen.

HTML EMBED


Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Heidi Schei Lilleås

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) er opptatt av at Stortinget opptrer uavhengig av Regjeringen i denne saken.


- Hvem har påvirket din beslutning?

- Beslutningen er min, men jeg har hentet inn fakta fra UD, sier Thommessen til Nettavisen.

- Som tidligere leder i Tibet-komiteen. Hvordan ser du på din egen situasjon?

- Jeg tok opp Tibet-spørsmål med tidligere utenriksminister Jonas G. Støre. Da hadde han et forum å ta det videre. Nå har vi ikke det. Det er det som gjør situasjonen så spesiell, sier Thommessen.

- Du får mye kritikk. Hvordan opplever du det?

- Jeg forstår godt at folk undrer seg. Men i denne saken er jeg overbevist om at et eventuelt møte ville blitt oppfattet som en provokasjon - og satt en stopper for fremtidig dialog, sier Thommessen til Nettavisen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.