NA24.no

- Seier til Terje

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Nå er det opp til Terje om han vil fortsette i regjeringen, mener professor.

GARDERMOEN (Nettavisen): Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) fikk tirsdag «sjøkabelfasiten».

Å legge sjøkabel vil koste 3,4 milliarder mer - og ta fem år ekstra, viser fersk rapport.

Les også: Her er sjøkabelrapportene

- Terje styrker sin stilling
Statsviter og professor ved NTNU, Anders Todal Jenssen, er ikke tvil om at dette er en god dag for den hardt pressede Sps olje- og energiminister, Terje Riis-Johansen:

- Hans posisjon styrkes gjennom disse konklusjonene, så dette er han ikke lei seg for, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

Professoren sier at han overlater til ingeniører og økonomer å gå god for anslagene for sjøkabel versus master.

Støtter tidligere konklusjoner

De fire nye rapportene støtter vurderingene som Statnett og NVE har gjort i plan- og konsesjonsprosessen.

Rapportene viser at hensynet til byggetid, forsyningssikkerhet og kostnader for nettkundene tilsier at den nye 400kV-linjen Sima-Samnanger bør bygges som luftledning.

2. juli i fjor ga Riis-Johansen Statnett konsesjon til å bygge en 420 kV kraftledning i luftspennet mellom Sima og Samnanger. Men heftige protester fikk regjeringen til å snu 10. august - og gå en ny sjøkabelrunde.

Det har vært åpen splid i regjeringen i denne betente saken, hvor Senterpartiet (Sp) er for master og SV er imot.

- Vil bli sittende?
- Hvordan påvirker dette den hardt pressede statsråden?

- Han har opplevd en stor belastning, både i denne saken og i partistøttesaken som nå er under etterforskning. Han må vurdere om det har vært i tøffeste laget, sier Todal Jenssen.

Men denne dagen kan være et vendepunkt i så måte:

- Dette er en seier til Terje, så det kan godt hende han vurderer å bli sittende, sier statsviteren.

Merkostnad: 730 kr per hus i 35 år
Rapportene som ble lagt frem tirsdag, viser at det er kostbart og tidkrevende å skulle legge sjøkabel på strekningen Sima-Norheimsund.

«Valg av sjøkabel på strekningen Sima-Norheimsund vil føre til endret praksis når det gjelder håndtering av miljøkonflikter ved luftledninger i sentralnettet og kan derfor utløse økt krav om sjø- eller jordkabel i en rekke foreliggende nettinvesteringsplaner. Siden kabling har vesentlig høyere investeringskostnader, vil økning i bruk av kabler påvirke sentralnettstariffen. Utvalget vurderer merkostnaden av endret kablingspraksis til å være 30 milliarder kroner, inkludert Sima-Samnanger investeringen. Utlignes dette beløpet på alle husstander i Norge blir det et årlig beløp på 730 kroner i 35 år», står det i rapporten.

Støtter master
Hos KS Bedrift er det tilfredshet å spore:

- KS Bedrift Energi er tilfreds med at de regjeringsoppnevnte utvalgene støtter opp under konsesjonen for luftlinje fra Sima til Samnanger, sier direktør Bjørg Ravlo Rydsaa.

De mener saken nå er avgjort:

- KS Bedrift Energi ser derfor ikke grunnlag for å fravike de føringene som Stortinget har gitt for bygging av overføringslinjer med de høyeste systemspenningene. En endring av disse føringene i retning av bruk av kabler i jord og/eller sjø for den betydelige utbyggingen av hovednettet som er planlagt, vil gi høyere nettleie for hele landet og en forsinket utbygging, sier Rydsaa.

Frp: - Ikke friskmeldt
Fremskrittspartiet er ikke klare til å friskmelde Riis-Johansen ennå:

- Riis-Johansen har fulgt rådene fra Statnett. De fortjener således en fjær i hatten for grundig arbeid i forkant. Men en annen politisk prosess i forkant ville gjort at denne saken ikke hadde trengt hele 4 utvalg og et lite års utsettelse, sier FrPs energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen.

- I hele omkampen har energiministeren gitt klart uttrykk for at han synes de nye utredningene egentlig er noe tull. Hans håndtering av saken er nok til at Stoltenberg fortsatt bør se seg om etter ny energiminister, mener han.

- Redusere strømbruken
Frp mener fortsatt regjeringen burde utredet mulighetene for å øke kraftproduksjonen og redusere strømforbruket i regionen.

- Det kunne gitt betydelig økt verdiskaping, fremfor å bare transportere en knapp ressurs over større områder. Tiden er moden for en reell debatt om gasskraft, vannkraft, energisparing og elektrifisering av norsk sokkel. Debatten om monstermaster synliggjør i realiteten de vedvarende svakhetene i norsk energipolitikk over flere år - nemlig mangelen på helhetlige løsninger.

- Dessverre lammes denne regjeringen straks man drøfter gasskraft og vannkraft, og regjeringen har derfor tvunget den politiske debatten inn i på et svært smalt spor, sier Ketil Solvik-Olsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere