NA24.no

- Selg deg ut av børsen

Sist oppdatert:
Meglerhuset First Securities spår en real nedtur på det norske aksjemarkedet.

I sin strategirapport for mai er meglerhuset First Securities ute med en klar advarsel til sine kunder.

"If we're correct, then a correction", heter rapporten som konkluderer med at investorer rådes til å ha en signifikant undervekt i norske aksjer fra en marginal undervekt tidligere.

Peter Hermanrud, strateg i First Securities, forteller til NA24 iMarkedet at markedet er overmodent for en korreksjon etter at aksjemarkedet har steget så kraftig som det har gjort.

Oljespillet
Han mener også at prisingen på enkeltfaktorer har kommet friskt opp.

- Oljeaksjene, som er en tung del av Oslo Børs, er veldig mye dyrere i forhold til oljeprisen enn det de har vært, sier Hermanrud som peker på at reprisingen av Hydro og Statoil har gått forbi effekten fra en mulig deltagelse i Shtokman-feltet.

- Vi er nå i den lengste perioden uten korreksjoner siden bullmarkedet startet, og hovedindeksen på Oslo Børs er på rekordmessige verdsettelsesnivåer. En korreksjon betyr ikke nødvendigvis at spillet er over i det norske markedet, men vi venter et alvorlig fall i det norske markedet innen sommeren 2008, men slike fall kommer nesten alltid i forbindelse med svekkelse av verdensøkonomien, skriver First i rapporten.

Men det norske markedet er priset med en premie på det europeiske markedet (målt i pris/inntjening) for første gang på ti år. Dessuten kommer det en rekke med emisjoner som er forventet i andre kvartal som vil suge likviditet ut av markedet.

- Scenen er satt for en korreksjon, skriver First.

Stort fall eller bare en korreksjon?
First stiller seg spørsmål om det blir en korreksjon, eller om vi står i fare for å oppleve noe verre.

- Hvert femte år, sånn cirka, faller det norske markedet med mellom 40 og 50 prosent. En faktor som alle disse nedgangene har felles er at de har alle funnet sted mens det er rekordhøye forhold mellom pris og bokførte verdier. Med dagens pris/bok forhold på 2,6 prosent er dette varselsflagget oppe.

Men, skriver First, det er et forhold som taler mot et kraftig fall. Nemlig at verdensøkonomien er meget sterk, og det norske markedet er et meget godt bet på nettopp verdensøkonomien.

1987
First har tro på at verdensøkonomien vil holde seg sterk i årene som kommer. Men hvis verdensøkonomien skulle nå toppen nå, er den eneste historiske parallellen krakket i 1987.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere