NA24.no

Foto: Statnett

- Sender regningen til forbrukerne

Sist oppdatert:
Du får regningen for de mange kraftkablene til utlandet. LO ber regjeringen stoppe planene.

- Det er innlysende hva som vil skje. Statnetts utbyggingsplaner vil gi oss en motorvei fra Hammerfest til Lindesnes, rigget for å kunne eksportere strøm til Europa. Det vi får tilbake er at vi importerer kraftprisene fra Europa, sier Are Tomasgård, spesialrådgiver i Industri Energi, et av de største forbundene i LO.

NA24 – din næringslivsavis

Statnett og flere kraftselskaper går med planer om å bygge en rekke nye kraftkabler mellom Norge og Kontinentet.

Tomasgård og flere analytikere NA24 har snakket med er klare på at stadig flere slike kabler vil sende strømprisen i Norge en vei: Opp.

Forbrukerne skal betale
Utbyggingen av strømnettet i Norge som muliggjør en slik eksport er det, ifølge Tomasgård, oss strømforbrukere som skal betale gjennom økt nettleie.

- Statnetts finansieringskilde er nettleien, og den er det vi strømforbrukere som får den tvilsomme ære å skulle betale Statnetts videre utbygginger som rigger Norge for eksport. Og det er ingen som har stilt spørsmålet til befolkningen om dette er greit. Politikerne bør absolutt si nei til flere utbygginger, fastslår Tomasgård.

Ifølge Tomasgård ender altså norske strømkunder med dobbel regning. Først må de betale for utbyggingen, deretter følger økte strømpriser.

- Det virker ikke som norske politikere har tenkt seg om?

- Jeg blir svært bekymret hvis de har tenkt seg om. Jeg tror at dette er en utilsiktet ting, men mange blir besnært av tanken om Norge som «Europas batteri». Denne ideen var det Terboven som lanserte første gang, så de er i tvilsomt selskap, humrer Tomasgård.

Økt nettleie
Han mener Statnetts mange prosjekter som er planlagt i tiden fremover mot 2018 for å forsyne eksportkablene med strøm i beste fall vil bety en dobling av sentralnettleien som i dag er på 3-4 øre per kilowattime.

- Sannsynligvis blir økningen mye større, når flere av disse prosjektene etter folkelig protest må legges i bakken eller i sjø, og ikke kan strekkes i luften, mener Tomasgård.

Spesialrådgiveren mener det også er åpenbart hvorfor avklaringen om et nytt industrikraftregime trekker i langdrag.

- Eneste grunnen til at Statkraft ikke gir norsk industri billig kraft, er at Statkraft tror de kan tjene mer på å selge strømmen i Europa. Og så sitter de stille og forventer at norske forbrukere skal betale for utbyggingen av nettet slik at eksport til Europa blir mulig, smeller Tomasgård.

Dramatiske effekter
Tomasgård mener norske politikere ikke har tenkt over hvilke konsekvenser en stadig tetter tilkobling til Europa vil gi. Dette er noen av konsekvensene, ifølge fagforeningsmannen:

  • Man vil få en stor omfordeling fra private hender til det offentlige ved at strømprisen i Norge øker. Dermed må private strømforbrukere betale mer til de offentlig eide kraftselskapene.
  • Man vil få en stor omfordeling av midler internt i det offentlige i tillegg. Dette skje ved at man får en omfordeling til kraftkommuner fra kommuner som ikke har kraftinntekter, ved at strømforbruket til kommunene blir langt dyrere, og pengene tilflyter kraftkommunene.
  • Man vil få en omfordeling fra fattig til rik, ved at økte strømpriser vil ha langt mindre å si for rike mennesker, enn en alenemor for eksempel på Grünerløkka.

Må si nei
- Norske politikere bør selvfølgelig si nei til videre utbygging av kraftkabler før man har fått utredet konsekvensene skikkelig, mener Tomasgård.

- Men er ikke paradoksalt at disse utbyggingsplanene kommer under en rødgrønn regjering som har lovet industrien billigere kraft?

- Det er paradoksalt uansett hvilket politisk regime det skjer under, vi er alle nordmenn. Jeg er ikke imot en handel med Europa, men vi må vite hva vi gjør. Hvis summen av krafteksporten blir at norske forbrukere sitter igjen med høyere nettleie, høyere kraftpris og mange mister jobben i industrien fordi den ikke overlever med høyere strømpris, er ikke jeg så sikker på at bygging av kraftkablene var så veldig lurt likevel, påpeker Tomasgård.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere