NA24.no

- Sendte renten opp

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Markedet er skuffet og sender markedsrenten opp etter milliardauksjon fra Norges Bank.

Onsdag gjennomførte Norges Bank en valutabytteavtale for å tilføre dollarlikviditet til markedet. Men etter at auksjonen ble gjennomført ble det stusset i markedet hvorfor det var så lav tildeling.

NA24 – din næringslivsavis

I en pressemelding tirsdag meldte Norges Bank at de ville ligge ut en slik valutabytteavtale med løpetid fra syvende november til femte februar neste år. Det maksimale budvolum per budgiver skulle være 2,5 milliarder dollar.

Og etterspørselen var det intet å si på. Hele 11,6 milliarder dollar ble lagt inn. Men tildelingen ble langt mindre.

- På den auksjonen var etterspørselen på nesten 12 milliarder dollar. Pengemarkedsrenten var langt nede på 6,2 tallet i forkant av auksjonen, men etter at resultatet var klart beveget den seg raskt opp til 6,45 prosent. Før auksjonen var pengemarkedsrenten på vei ned, sier Trond Bentestuen, kommunikasjonsdirektør i DnB Nor til NA24.

Norges Bank har i en pressemelding sagt at den maksimale tildelingen var på 10 milliarder dollar, så tildeler de ”bare” 4,7 millioner dollar.

Skuffelse i markedet
- Dette blir nok oppfattet som en skuffelse i markedet og pengemarkedsrenten beveger seg oppover, sier Bentestuen til NA24.

Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom i First Securities , sier til NA24 at han er helt enig med DnB Nor,

- Helt riktig. Vi hadde forventet et høyere volum enn det som ble tildelt, og vi hadde antatt at prisen skulle bli lavere enn det resultatet ble. Det som så ut som i dag tidlig at det kunne ligge an til en mer markert nedgang i pengemarkedsrenten, men det gjorde den ikke, sier Wilhelmsen til NA24

Han sier at dersom denne aksjonen, som ble annonsert tirsdag, var tiltenkt med det mål å få ned pengemarkedsrenten så burde de tildelt mye mer til en lavere pris.

Norges bank svarer
- Tildelingen med volum hadde sammenheng med de rentene bankene la inn på de volumene de bød, sier Jannecke Ebbesen som er direktør for markedsoperasjons- og analyseavdelingen i Norges Bank til NA24.

Hun opplyser til NA24 at Norges Bank gav en tildeling basert på de markedsbetingelser som var i markedet da de foretok auksjonen.

- Volumene ville blitt høyere dersom bankene hadde bydd mer aggresivt, sier Ebbesen som peker på at pengemarkedsrenten falt til dels kraftig da valutabytteavtalen var kjent tirsdag og før auksjonen ble holdt onsdag morgen. Forventningene i markedet lå da på en høyere tildeling enn det som ble tilfellet.

- Da så vi renten komme opp i etterkant, sier Ebbesen som også påpeker at markedsrentene onsdag er lavere enn nivåene fra tirsdag morgen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere