NA24.no

- Shell raner Niger-deltaet

Sist oppdatert:
Shell får kraftig kritikk for oljeutvinningen i Niger-deltaet i Nigeria. De nekter å svare.

ABUJA, NIGERIA/OSLO (NA24): - Shell burde kommet seg ut av Nigeria. Men selskapet har nå et så stort ansvar for oppryddingen at det er for sent å stikke, sier Truls Gulowsen i Greenpeace til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Sterkt inntrykk
Utviklingsminister Erik Solheim fikk en sterk opplevelse da han fløy over Niger-deltaet sist torsdag og fikk se oljesølet med egne øyne.

- Oljeselskapene har naturligvis ingen interesse i at dette fortsetter, og jeg tror de kan og må være en del av løsningen på situasjonen, sa Solheim etter turen.

Se bildene fra helikopterturen til Erik Solheim over Niger-deltaet nederst i saken.

Shell Petroleum Development Company pumper ut en million fat olje daglig fra et av de mest fattige områdene i verden.

LES OGSÅ: - Afrikas ulykke blir vår ulykke

- Nigeria er en klassisk eksempel på et land med enorme naturressurser uten at inntektene bidrar positivt til lokal befolkningen. Shell raner Niger-deltaet, sier Gulowsen til NA24.

Ingen kommentar
Verdensbanken lanserte rapporten Extractive Industries Review (EIR) for en tid tilbake. Den tok for seg fordeler og ulemper med bankens støtte til olje-, gass- og gruvedrift.

- Rapporten anbefaler at man ikke bør støtte prosjekter i land som Nigeria fordi situasjonen i landet er så dårlig for befolkingen, sier Gulowsen til NA24.

Rapporten skal fortsatt være relevant på flere plan fordi den tar for seg fattigdomspolitikken Norge støtter gjennom Verdensbanken og gjennom investeringer i oljesektoren.

- Det som er spesielt vanskelig er de enorme miljøkonsekvensene og den ekstreme korrupsjonen som går gjennom små kanaler og på få hender, sier Gulowsen.

NA24 prøvde å få Shells mann Knut Engebretsen til å si noe om disse problemene.

- Jeg vil ikke kommentere situasjonen med oljesøl i regionen, sa han rett etter turen.

Shell Norge har heller ikke svart på NA24s henvendelser i ettertid.

LES MER: Se den skitne sannheten

Feilslått imageendring
Shell fikk flere skraper i lakken på 90-tallet og har et dårlig ry i det vest-afrikanske landet.

- Shell har jobbet mye med å endre image, men har i praksis ikke endret noe av innholdet, sier Gulowsen til NA24, og legger til at selskapet ikke har klart å snu trenden slik at inntektene kommer den fattige befolkningen til gode.

- Kritikken på 90-tallet ble polert med et nytt image, men selskapet handler etter gammel-metodene hvor de river til seg mest mulig på kortest mulig tid, sier han.

Shell soper inn milliarder av kroner på oljeutvinning i et området som er tilgriset slik at befolkningen lever i oljesøl. De spiser fisk og drikker vann fra vannet som er tilgriset.

Statoil + Shell = Sant
Norske Statoil er i ferd med å inngå et samarbeid med Shell i en arbeidsprosess for å kartlegge i detaljutstrekning av reservoaret i gassfeltet Nnwa-Doro som ligger sør vest for oljehovedstaden Port Hartcourt.

- Et hovedelement i Statoils strategi er at selskapet skal få tilgang til oljeressurser som nettopp ikke har godt av oljeutvinning på grunn av mangel på fordeling og ikke følger prinsippene i Extract Industries Review. Statoil følger i fotsporene til Shell, sier Gulowsen.

Han legger til at Norge har motsatt seg rapporten fra EIR.

Dette gassfunnet ligger i felt 129, der Statoil er operatør, men strekker seg trolig gjennom ytterligere to felt, et av dem som Shell opererer.

Shell Petroleum Development Company pumper ut en million fat olje daglig og har vært i området siden 1950 og har knappe 6.000 ansatte. På grunn av de store problemene i regionen har Shell som medoperatør selv vært tvunget til å stenge produksjon på 400.000 fat daglig.

Informasjonssjef Ranveig Stangeland i Statoil har ikke vært tilgjengelig for en kommentar til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere