*Nettavisen* Økonomi.

- Simonnes har motarbeidet meg som aksjonær

Jan Erik Mushom, som eier 10 prosent av aksjene i Mentor Medier, er sterkt kritisk til avtroppende Vårt Land-redaktør Helge Simonnes' sluttpakke. Foto: Thomas Gulbrandsen

Hovedaksjonæren i Mentor Medier forteller om elleville budkamper med Vårt Land.

15.12.15 09:44

I en gjesteblogg i Nettavisen går Jan Erik Mushom i strupen på Vårt Lands avtroppende sjefredaktør Helge Simonnes.

Simonnes, som nylig gikk av som administrerende i direktør i Vårt Land etter 30 år i ulike roller i den kristne avisen, har måttet tåle mye kritikk for de lukrative sluttavtalene han har fått med eierselskapet Mentor Medier.

– Er blitt motarbeidet
I blogginnlegget stiller Mushom spørsmål ved om avtalene er et produkt av lang og bevisst plan fra Simonnes’ side.

Ifølge hovedaksjonæren har Simonnes ikke ønsker store eiere i Mentor Medier, noe som har ført til spredte eierstruktur og et administrasjonsstyrt selskap.

– Med spredt eierstruktur vil administrasjonen i et selskap få større makt og innflytelse. Jeg har selv opplevd at Simonnes har motarbeidet meg som aksjonær, skriver Mushom.

Betalte 500.000 i overpris
Han beskriver flere episoder der Simonnes skal ha forsøkt å hindre ham i kjøpe seg opp i selskapet. I 2002 skrev Dagens Næringsliv og Journalisten om en ellevill budkrig mellom Mediehuset Vårt Land og Mushom og Gunnar Strømme – Mushoms svigerfar.

Jærens Avis fikk solgt sine 14.320 aksjer for 89 kroner, hele 78 prosent mer enn det normale kursnivået.

– Megler kom begeistret tilbake og sa hun hadde to kjøpere. Så ble vi etter hvert informert om at den ene var Vårt Land selv. Jeg synes jo det var litt spesielt at selskapet la seg i budkamp med en mindre aksjonær på den måten, men som selger måtte jeg jo bare takke og bukke, sa administrerende direktør Ivar Rusdal i Jærens Avis til DN etter å ha kunnet innkassere en gevinst på en halv million kroner på ett år.

Les hva Journalisten skrev om budkrigen

Slik beskriver Mushom budkampen:

– Neste episode skjedde senere (ca. 13 år siden). Igjen ble en større aksjepost ledig. Jeg hadde da en betydelig aksjepost. Da Simonnes fikk opplysninger om at jeg var i ferd med å kjøpe denne aksjeposten, startet han en budkamp mot meg med selskapets egne penger. Prisen steg, og jeg ga meg. Min svigerfar ble så provosert at han fortsatt budkampen og fikk kjøpt aksjeposten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Helge Simonnes' sluttavtaler har en verdi på 15 millioner kroner. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

– Eierne har ikke stilt kritiske spørsmål
Ifølge Mushom foreslo Simonnes i etterkant å innføre en stemmerettsbegrensning som kun rammet ham og hans familie.

– Jeg ble den gang anbefalt ikke å protestere for å beholde ro i selskapet. Noe jeg fulgte. Gjennom aktivt arbeid med eierstrukturen har Simonnes sørget for at eierne ikke har stilt de nødvendige kritiske spørsmålene, skriver Mushom.

Han avslutter blogginnlegget slik:

– Får han denne sluttpakken fordi han har gjort en fantastisk jobb? Eller får han den fordi selskapets lønnspolitikk ligger på dette nivået? Eller kan sluttpakken ha blitt så stor fordi den har vært planlagt og styrt fra Simonnes' side over mange år?

– Simonnes' grådighet har satt pressestøtten til avisen Vårt Land i fare. Gjennom en særdeles god avtale for Simonnes har pressen nå satt et negativt søkelys på pressestøtten. Dette er særdeles uheldig for avisen Vårt Land.

Viser til granskingsrapport
Nettavisen har gitt Helge Simonnes anledning til å kommentere blogginnlegget. Han henviser til Håkon Jahr, styreleder i Mentor Medier. Jahr svarer følgende i en e-post:

Vedtak om innskjerping av stemmerettsbegrensing ble vedtatt før jeg var styreleder, men som styre er vi fornøyd med eksisterende vedtekter, som hindrer at enkeltpersoner eller grupper kan ta kontroll over et selskap som eier aviser. Det er viktige samfunnsinstitusjoner, som vedtektsmessig skal ha et sterkt vern.

Når det gjelder øvrige påstander fra aksjonær Jan Erik Mushom, viser vi til utredning fra advokatfirmaet Steenstrup & Stordrange som legges fram på tirsdagens generalforsamling i Mentor Medier.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag