- Sitter ikke trygt

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

Men politikerne nøler med å gjøre ham til syndebukk, sier professor.

15.01.10 14:26

Riksrevisjonen felte i oktober en fellende dom over Nav, som er gjennomsyret av rot og gjentatte lovbrudd - og har et budsjett på 300 milliarder.

Les også: - Nå må hun rydde opp!
Les også: - Får ikke hjelpen de trenger

Nav-direktør Tor Saglie (60) blir også kalt inn på teppet under kontroll- og konstitusjonskomités høring om Riksrevisjonens rapport i dag.

Her kan du følge Nav-høringen direkte (ekstern lenke).

Politisk spill
- Dette er et politisk spill, sier professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU i Trondheim, Anders Todal Jenssen, til Nettavisen.

- Dessuten er det mange som har delansvar i prosessen, både flere statsråder og ulike regjeringer. Opposisjonen skjønner nok at å gi én person skylden, er urettferdig, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

Saglie ble Norges første arbeids- og velferdsdirektør da Arbeids- og velferdsetaten ble opprettet 1. juli 2006 - og har tidligere vært departementsråd og universitetsdirektør.

Professoren mener det ligger taktikk bak å ikke kreve Saglies avgang, gitt refsen fra Riksrevisjonen.

Syndebukk?
- Det er ikke opplagt at det er smart av opposisjonen å gå løs på direktøren, hvis de vil ta statsråden (Hanne Bjurstrøm) senere. Det mister de muligheten til hvis de gjør Saglie til den store syndebukken, sier han.

- Å bruke ham som lynavleder nå, gjør at de ikke kan ta Bjurstrøm senere, hvis det skulle være aktuelt.

- Sitter ikke trygt
- Hvor trygt mener du Sagliesitter?

- Det virker ikke som om noen krever hans avgang nå, men han sitter ikke trygt for evig tid - og er helt avhengig av fremgang for Nav i 2010, sier Todal Jenssen.

Til høsten kommer Riksrevisjonen med en ny rapport, og da må han unngå slakt.

Les også: - Godt fornøyd med egen innsats

- Lovet bot og bedring
- Hvor lang tid bør Saglie få på seg til å vise at han er rette person til jobben?

- Det avhenger av hva som avdekkes. Når det gjelder regnskapssystemet, er det interessant å vite om noe kunne vært løst tidligere, for eksempel.

Hovedpersonen selv har ikke gitt noen signaler om at han vil gi seg:

- Saglie har lovet bot og bedring. Mange i det politiske miljøet mener også at Nav-reformen var en god idé. Det høres fint og logisk ut å slå sammen de tre kontorene til ett (arbeid, trygd og sosial) - men det er gjennomføringen som er så vanskelig.

- Plutselig skulle eksperter på trygdeytelser, også blir eksperter på andre felt. Det er ikke så lett. Men vi får håpe at vinningen ikke går opp i spinningen - at konlusjonen ikke blir å gå tilbake til den gamle modellen, understreker Todal Jenssen.

- Hanssen slår nok fra seg
Senere fredag må eksstatsrådene Bjarne Håkon Hanssen og Dag Terje Andersen stå til rette for hva som har gått galt, mens Bjurstrøm skal forklare hva som skal til for å få etaten på skinner.

- Hvis man går løs på Hanssen, kan det hende KrF-leder Dagfinn Høybråten trekkes inn, da han regnes som «Nav-reformens far». Det gjør selvfølgelig opposisjonen mer forsiktige i sin kritikk.

- Hva kan Hanssen vente seg?

- Han må regne med en del kritikk, men den vet han nok å dele med mange. Her er det mange aktører på banen!

Les mer om Nav-reformen her (ekstern lenke)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag