- Situasjonen er kritisk

Sylvia Brustad mener Telenor-saken er den vanskeligste saken i forhold til Russland i dag.

REGJERINGSKVARTALET (NA24): - Situasjonen er kritisk, og jeg er svært skuffet over at Telenors aksjer er tatt i arrest. Dette er snakk om verdier for over ti milliarder kroner og dette er en dårlig nyhet, sier Sylvia Brustad, nærings- og handelsminister (Ap).

NA24 - din næringslivsavis

Torsdag smalt bomben om at det ukjente selskapet Farimex har tatt arrest i Telenors aksjer i det russiske teleselskapet VimpelCom. Denne aksjeposten er priset til 13 milliarder kroner.

Les mer: Telenor stuper etter sjokkbeskjed

- Jeg ser på dette som den mest presserende bilaterale saken vi har i forhold til Russland nå. Dette er en meget krevende situasjon, sier Brustad, som kommenterte saken på en hasteinnkalt pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Brustad gjør det klart at hun har bedt om et møte med sin russiske motpart, førstevisestatsminister Zubkov, etter at nyheten om aksjearresten i dag ble kjent.

- Alle tilgjengelige kanaler
- Jeg har også en tett dialog med statsministeren og utenriksministeren i denne saken. Vi vil benytte oss av alle tilgjengelige kanaler mot russiske myndigheter i denne saken, sier Brustad.

Brustad vil ikke kommentere om statsminister Jens Stoltenberg eller utenriksminister Jonas Gahr Støre har bedt om tilsvarende møter med sine russiske motparter.

- Jeg sendte et brev til Zubkov da dommen ble kjent. Jeg har også i ettertid hatt en telefonsamtale med ham. Nå har jeg bedt om et møte. Det viser at vi tar denne saken svært alvorlig, mener Brustad, som ikke vil komme inn på hva de to snakket om i telefonsamtalen.

Brustad mener det strider mot russiske og internasjonale rettsprinsipper at det tas arrest i Telenors eiendeler mens saken ennå ikke er avgjort i det russiske rettssystemet.

- Mange følger med
- Tror du Telenor vil få en løsning på saken?

- Jeg vil ikke spekulere i det nå. Men Her snakker vi om verdier på over ti milliarder kroner, og vi mener at dagens avgjørelse er en helt ny og alvorlig vending i saken, sier Brustad.

- Vil denne saken få noen konsekvenser for andre norske selskaper som planlegger å investere i Russland, som for eksempel StatoilHydro?

- Det vil jeg overhodet ikke spekulere i. Men det er nå mange selskaper både i Norge og internasjonalt som følger med på det som nå skjer i Russland, mener Brustad.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Stor utfordring
Brustad vil ikke kommentere hva konsekvensene kan bli for Telenor hvis selskapet skulle tape rettssaken, men sier at staten er Telenors største eier og at det dermed er i Norges og regjeringens interesser at saken blir løst.

- Derfor gjør vi det vi kan for å sikre Telenors verdier, sier Brustad.

- Hva skjer med Norges forhold til Russland om Telenor ikke lykkes?

- Det vil jeg ikke spekulere i. Per i dag er dette en utfordring for Telenor, og derfor handler vi så raskt som vi gjør, sier Brustad.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag