NA24.no

Trygve Slagsvold Vedum tror finansminister Siv Jensen (Frp) bommer kraftig.
Trygve Slagsvold Vedum tror finansminister Siv Jensen (Frp) bommer kraftig. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

- Siv har Norges største kalkulator, men bruker den ikke

Sist oppdatert:
Høster politisk pepper for sine pengeanslag.

Onsdag kunne Jarand Rystad i Rystad Energy fortelle Nettavisens lesere at staten vil få 150 milliarder kroner i mindre inntekter fra oljesektoren neste år, hvis oljeprisen holder seg på 70 dollar fatet.

Det er mer enn dobbelt så mye som finansminister Siv Jensen selv anslår.

- En oljepris på dagens nivå ville isolert sett redusere verdien av oljeeksporten med rundt 70 milliarder kroner i 2015, sammenliknet med anslaget i Nasjonalbudsjettet 2015. Dersom også gassprisen faller blir inntektsbortfallet større, sier Siv Jensen til Nettavisen.

- Vi er ved et veiskille
Nå er flere politikere bekymret.

- Regjeringen kommer til å bomme kraftig, sier Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold-Vedum, til Nettavisen.

LES HER: Siv mister halve inntekten

- Vi er ved et veiskille. Norges avhengighet av oljen må og vil reduseres. Det må tenkes alternativt. Det er et varsel at oljealderen har nådd toppen. Konsekvensene ser vi i form av fallende inntekter og at aktiviteten i oljerelatert næring går ned. Det er en omstilling vi må ta og den forsterkes av det markedet vi nå har, sier lederen av finanskomiteen, Krfs Hans Olav Syversen til Nettavisen.

- Jan Petter Sissener advarte allerede ved budsjettfremleggelsen i oktober, at Siv Jensen bommet på sine oljeprisanslag. Hva tilsier at Siv Jenesen vet bedre enn aktørene i oljemarkedet?

- Sissener misforstår effekten for neste års statsbudsjett. Det er ikke avhengig av oljeprisen, men tilførselen fra oljefondet. Det stemmer ikke at det får dramatiske konsekvenser for statsbudsjettet neste år . Så vil nye prognoser for oljepris bli presentert i revidert nasjonalbudsjett, sier Syversen.

Spådde høyere oljepris
Siv Jensen øker i statsbudsjettet oljeprisanslaget fra 615 kroner til 650 kroner neste år, til tross for at markedet ventet en pris på 590 kroner i oktober.

LES HER: - Siv kan ha bommet med 35 milliarder

- Vet Siv mer om oljeprisen enn oljemarkedet selv?

- Det gjør hun selvfølgelig ikke. Jeg tror det har vært en kjempestor uenighet internt i regjeringen før det ble lagt frem, og da hentet de penger fra overalt hvor det kunne hentes, blant annet å bruke de gamle oljeprisanslagene fra før sommeren, sier Slagsvold-Vedum.

- Siv Jensen kom frem til at staten tapte 70 milliarder kroner med dagens oljepris. Trenger hun en større kalkulator?

- Hun har Norges største kalkulator i Finansdepartementet, men det er ikke alltid hun bruker den. Det så vi i budsjettforhandlingene, sier Slagsvold-Vedum.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Finansminister Siv Jensen.


Men Siv Jensen er ikke mer bekymret enn at hun lener seg på oppsparte oljepenger.

- En vesentlig del av inntektsbortfallet treffer staten, men Pensjonsfondet skjermer budsjettet fra svingninger i oljeprisen, sier Jensen.

Slik rammes du
- Hvordan vil mannen og kvinnen i gata føle dette på kroppen?

- Lavere etterspørsel fra oljevirksomheten stiller norske bedrifter og sysselsatte overfor krevende omstillinger. Flere bedrifter har varslet lavere bemanning. Situasjonen lettes noe av at kronen har svekket seg gjennom de to siste årene. Det styrker norske bedrifters evne til å hevde seg overfor utenlandske konkurrenter, også når det gjelder oppdrag på norsk sokkel. Lavere oljepris er samtidig positivt for våre handelspartnere ved å bidra til høyere produksjon og etterspørsel hos våre handelspartnere, sier Siv Jensen.

- Det som er spennende med en lav oljepris, er at kronen svekkes. Det at vi har en egen valuta gjør at eksportindustrien vil gjøre det bedre, mens du og jeg vil få dyrere importvarer og reiser til utlandet. Det vil også føre til lavere lønnsvekst og vi vil få flere arbeidsledige. Det er det verste. Det er et mareritt for samfunnet hvis vi over tid får flere ledige, sier Slagsvold Vedum

Senterparti-lederen mener imidlertid at det er kommunene som vil få det verst.

- Kommunalsektor vil få store problemer, blant annet innen pleie- og omsorgssektorene og barnehager. For kommunalsektor blir skattesvikten på tre milliarder kroner i år og trolig enda større neste år. I år vil regjeringen trolig ikke dekke dette, men neste år må de gjøre noe. Kommunene vil ikke klare et slikt inntektstap, sier Slagsvold Vedum.


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere