NA24.no

- Sjefer gir mindre gaver

Foto: Thinkstock
Ikke regn med julegave fra sjefen i år.

Stadig færre får julegave fra sjefen, og i år kan bare 40 prosent regne med pakke under juletreet. Det viser en ny undersøkelse gjennomført av InFact på vegne av bemanningsselskapet Xtra personell.

Tallene fra Xtra personells årlige arbeidslivsundersøkelse de siste årene viser helt klart en fallende tendens for andelen som alltid får julegave fra arbeidsplassen sin. I fjor kunne 42,6 prosent regne med dette, mens i 2009 fikk nesten 45 prosent julegave.

Klar utvikling
- Vi ser en klar utvikling som viser at det blir færre som alltid får julegave fra sjefen sin. Dette kan henge sammen med at stadig flere selskaper velger å gi sitt julegavebudsjett for både ansatte og kunder til veldedige organisasjoner. Det er i så fall en utvikling helt i tråd med en økende trend blant norske selskaper som nå har samfunnsansvar på sin dagsorden i mye større grad enn tidligere, sier administrerende direktør Kristian Fæste i Xtra personell i en melding..

Fordelene ved å vise samfunnsansvar gjennom å la julegavebudsjettet gå til veldedighet er mange.

- Kunder og samarbeidspartnere forventer ofte at man viser samfunnsansvar. Dette kan også være med på å gi virksomheten en klar verdiprofil. For mange selskaper kan det være vanskelig å finne akkurat sitt samfunnsansvarsprosjekt og da kan et økonomisk julebidrag til en organisasjon være en god måte å vise samfunnsansvar. Samtidig kan dette gi engasjement og samhold blant de ansatte ved at de får være med å velge nettopp de sakene de brenner for, opplyser Fæste i meldingen.

Oslo minst gavmild
Undersøkelsen viser store regionale forskjeller i julegavetradisjonene. Arbeidsgivere i Oslo viser seg å være de minst gavmilde i landet. Her opplyser bare 30 prosent at de alltid får en julegave av sjefen sin. I Sørøst-Norge er det derimot større grunn til å glede seg. Her mottar hele 49 prosent alltid julegave fra sjefen, noe som er det høyeste tallet i hele landet.

Årets undersøkelsen viser at det er en klar nedgang i alle sektorer, både innenfor det offentlige og private. Med hele 53 prosent er det over dobbelt så mange i privat sektor som alltid får julegaver sammenlignet med offentlig sektor der kun 23 prosent alltid får gaver.

I privat sektor kan ansatte innen handel og kontor glede seg aller mest til jul. Her får 3 av 4 alltid gave.

Offentlig sektor
- Det er desidert færrest i offentlig sektor alltid får julegaver. Her kommer ansatte innen utdanning og forskning aller dårligst ut blant alle. Kun 16 prosent av disse får julegave fra jobben, forteller Fæste i meldingen.

- Det er ingen overraskelse at ansatte i offentlig sektor kommer dårligst ut i denne undersøkelsen. Offentlige arbeidsgivere har ikke store budsjetter til julegaver. Derfor er det viktig at ledere i offentlig sektor finner andre måter å hedre og verdsette sine ansatte på, sier Fæste i meldingen.

Den landsrepresentative undersøkelsen ble gjennomført av analyseselskapet InFact News den 13 oktober 2011. 1013 mennesker i jobb ble spurt over telefon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere