NA24.no

- Skal svi av 211,3 milliarder

Penger sedler kroner krone seddel
Penger sedler kroner krone seddel (DNB)
Mot rekordhøye oljeinvesteringer.

Statistisk sentralbyrå (SSB) er tirsdag ute med anslag på hvor mye oljenæringen vil bruke i investeringer.

Her kommer det frem at investeringene til olje- og gassvirksomheten, inkludert rørtransport, for 2014, blir i oljeselskapenes førstegangsanslag oppgitt til 208,2 milliarder kroner. Anslaget for 2013 øker med 12,6 milliarder til rekordhøye 211,3 milliarder kroner.

Det meste av økningen kommer innenfor felt i drift, men blir anslaget så høyt i år vil det være ny rekord.

Anslaget for 2013 er 24,6 milliarder høyere enn tilsvarende tall for 2012. Oppgangen kommer innenfor investeringsområdene felt i drift, feltutbygging, leting og rørtransport, mens anslagene indikerer investeringer på samme nivå som i 2012 innenfor landvirksomheten.

I 2014 venter selskapene å investere for 208,2 mrd kroner. Sammenlignet med anslaget for 2013 gitt for ett år siden er dette en oppgang på 7,2 prosent. Oppgangen kommer innenfor felt i drift, feltutbygging, landvirksomhet og rørtransport, mens anslagene indikerer nedgang innenfor letevirksomheten.

- Investeringstellingen gir god støtte til både Norges Banks og våre egne anslag for investeringsveksten i oljesektoren i år og neste år. Undersøkelsen bør dermed ikke bidra til å endre sentralbankens vurderinger av impulsene fra oljeinvesteringene i rapporten som legges frem på torsdag. Norges Bank anslo i Pengepolitisk Rapport 1/13 en volumvekst på henholdsvis 11 og 5 prosent i 2013 og 2014. Våre anslag er på hhv 10 og 5 prosent, melder DnB Markets.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere