- Skandaløst av Kristin Halvorsen

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

Rødt kritiserer SV-lederen for å ha åpnet for hedgefond i Norge.

07.05.10 19:14

Rødt-leder Torstein Dahle går hardt ut mot at regjeringen har åpnet for såkalte hedgefond i Norge.

I en pressemelding viser han til det voldsomme børsfallet i USA torsdag som eksempel.

- En av grunnene til en-dags-krakket torsdag kveld var nettopp det som kjennetegner virksomheten til hedgefond, at nedturer i aksjemarkedet forsterkes voldsomt av spekulanter som hiver seg på salgsbølgene med storsalg av aksjer de ikke eier. På den måten kan de tjene formuer, ved at de kan kjøpe aksjene mye billigere når de skal levere de aksjene de har solgt, sier Dahle, og fortsetter:

- Det var skandaløst at finansminister Kristin Halvorsen i mars 2008 foreslo at det skulle bli tillatt med hedgefond i Norge. Da Stortinget enstemmig vedtok sin tislutning til dette i juni 2008, var det klart for de aller fleste at verden var på vei inn i en dyp økonomisk krise der nettopp slike spekulanter spilte en sentral rolle.

Hedgefond er en samlebetegnelse på ulike typer fond som jevnt over har stor frihetsgrad når det gjeder hva de investerer i og hvordan de posisjonererer seg i forhold til markedet.

- Hedgefond er laget for at de skal kunne tjene penger også når markedet faller. De er helt uten konstruktive formål, framskaffer ikke kapital for produktive investeringer, men driver utelukkende rå spekulasjon for å gjøre eierne rikere. Så viser det seg gang på gang at de som driver hedgefond feilvurderer risikoen, slik at sammenbrudd i hedgefond blir en viktig utløsningsmekanisme for krakk og kriser, mener Dahle.

- Det er en skam at den rødgrønne regjeringen med Kristin Halvorsen i spissen åpnet norsk lovgivning for slikt søppel, sier han.

Dahle peker på at lovendringen skal tre i kraft 1. juli i år.

- De siste dagenes begivenheter viser at det var en sørgelig feilslutning. Iverksettingen kan fortsatt stoppes, og det bør gjøres øyeblikkelig, avslutter Rødt-leder Torstein Dahle.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.