NA24.no

Foto: EPA/Scanpix

- Skattebetalerne sponser selbål

Sist oppdatert:
Først slaktes de, så flås de, så brennes de og du betaler regningen.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Selfangsten er godt i gang både blant norske og canadiske selfangere. I år vil den norske staten sponse fangst, mottak og distribusjon av sel med 13,5 millioner, men fordi selpels har gått av moten, må kadavre i tusentall gå opp i røyk, ifølge dyrevernorganisasjonen Noah.

NA24 - din næringslivsavis

Flere av millionene må dermed brukes til å brenne opp store deler av fangsten, fordi avsløringer om brutale fangstmetoder og funn av pcb og dioxin i selene har ført til at salget av både pels og kjøtt svikter. Fagbladet Fiskaren har tidligere skrevet at det ene norske selmottaket, bergensfirmaet Rieber, fikk 2,5 millioner kroner av staten for å brenne døde seldyr i 2005.

Likevel tviholder norske myndigheter på den tradisjonsrike norske selfangsten.

- De påstår selene spiser opp fisken i havet og prøver å holde liv i den gamle tradisjonen. Dette med fisken er en bløff fiskeridepartementet har servert det norske folk i årevis. Det er overfiske som har skylden for utarmede hav, sier lederen i Noah, Siri Martinsen, til NA24.

Betaler for canadisk fangst
Den canadiske selfangsten har hittil vært en fiasko, og et hundretalls selfangere har frosset fast i Atlanterhavet. Båtene har ikke kunnet forflytte seg på en uke, og den canadiske kystvakten frykter at de vil være strandet i en uke til.

Noah liker ikke den pågående canadiske seljakten på kysten av Newfoundland og den norske jakten på grønlandssel på Østisen, og Martinsen håper selfangerne vil vende snuten hjem og holde seg på land når isen omsider smelter.

Hun sier til NA24 at norske skattebetaler også indirekte er med på å betale for den canadiske selfangsten.

- Den norske selpelsprodusenten Rieber i Bergen eier et datterselsskap i Canada som kjøper 70 prosent av alle canadiske skinn, sier hun.

Babyseler druknet
Canada har, i likhet med Norge, fått massiv internasjonal kritikk for sin selfangst. Bare i Newfoundland-området har selfangere tillatelse til å felle 270.000 dyr dette året. Norge har på sin side en kvote på 46.200 seler til sammen på Øst- og Vestisen.

Unormal varme og issmelting gjorde tidligere i år at tusenvis av babysel druknet, og spolerte jaktens første fase. Selfangerne satset derfor stort på denne andre selfangsrunden, uten særlig hell.

Canadiske selfangere selger altså pelsen fra de omstridte dyrene til selprodusenter i Norge. De to selmottakene, Rieber og Polar, lager blant annet seltøfler og hundegodt av selflesk. Russland og Kina er andre importland.

USA forbød canadiske selprodukter så langt tilbake som i 1972, mens EU forbød hvit babyselpels i 1983.

Birgitte Bardot er en av verdens mest kjente selvfangstmotstandere, men også Paul McCarney har tatt selens parti i debatten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere