*Nettavisen* Økonomi.

- Skattekutt gir færre sykehjem

Foto: Josefsen, Jon-Michael (SCANPIX)

Høyres skattekutt og utsalg av statlige bedrifter vil føre til dramatisk færre sykehjemsplasser.

14.05.10 10:12

Det hevder Ap-nestleder Helga Pedersen.

- Høyres politikk vil gå ut over velferdstilbudet. Det vil for eksempel medføre 22.000 færre sykehjemsplasser per år, sier Helga Pedersen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ap-nestlederen viser til at Høyre har senket skattene med 45 milliarder kroner mer enn regjeringen de siste fem årene.

- I tillegg ville staten ha tapt 45 milliarder i utbytte ved bare å redusere det statlige eierskapet med en tredel. Og det er en forsiktig spådom på hva Høyre kan komme til å selge ut, sier hun.

90 milliarder kroner vil ifølge Pedersen tilsvare driften av 22.000 sykehjemsplasser i fem år.

- Høyre i Norge tar til orde for å slippe private til innen skole, helse og omsorg. Kombinert med kraftige skattelettelser blir dette en veldig farlig utvikling for det norske velferdssamfunnet. Høyre må våge å snakke om baksiden av medaljen på sin politikk, sier Helga Pedersen.

Vil selge mye
Hun viser til Høyres program, der det heter det at partiet vil «redusere det statlige eierskapet i norsk næringsliv betydelig». De siste fem årene har staten tatt ut 145 milliarder kroner i utbytte fra selskaper der staten har eierskap.

- I lang tid har Høyre lagt retorikken inn mot sentrum. Derfor var det befriende å registrere det som skjedde på Høyres landsmøte sist helt. Her ble det slått fast at partiet ønsker å drive Høyre-politikk. Slik jeg ser det nærmer Høyre seg nå Fremskrittspartiet på mange områder, sier hun og peker på vedtaket om å fjerne pappapermisjonen som et eksempel.

Kopierer svenskene
- Men når det gjelder standpunktene om store skattelettelser og betydelig nedsalg i statlig eide selskaper, så hever ikke Høyre fanen særlig høyt. Dette vil vi først merke dersom Høyre igjen kommer i regjering. Da vil vi oppleve det samme som svenskene har gjort under sin konservative statsminister Fredrik Reinfeldt.

- Før valget i 2006 framsto Reinfeldt nærmest som en sosialdemokrat ved å fokusere på de som står utenfor arbeidslivet. Men etter valget ga han skattelettelser der 70 prosent gikk til den tredelen med høyest inntekt. Videre har den borgerlige svenske regjeringen kuttet kraftig i sosiale ordninger og ledighetstrygden, sier Pedersen.

20 milliarder
Høyre-nestleder Jan Tore Sanner avviser både kritikken og Helga Pedersens regnestykke.

- Vi varslet før stortingsvalget i 2009 at Høyres samlede skattelettelser i løpet av perioden skulle bli i underkant av 20 milliarder kroner, sier Sanner. Han mener det er galt å summere Høyres alternative forslag for hvert år. Han poengterer at seks milliarder ekstra til krisepakken i fjor bør holdes utenfor regnestykket, siden det dreier seg om ekstraordinær innsats.

- Vi lovet før valget å fjerne arveavgiften, trappe ned formuesskatten og gi lavere personskatt til vanlige og lave inntekter, sier Sanner.

Godt dokumentert
- Det er godt dokumentert at mer enn halvparten av skattelettelser kommer tilbake i form av økte skatteinntekter til det offentlige, sier Høyre-nestlederen.

- Så du avviser at skattelettelser gir svekket velferd, for eksempel i form av færre sykehjemsplasser?

- Ja. Det er tvert om. Skattelettelser er en del av Høyres velferdspolitikk. Det handler om å trygge arbeidsplasser ved blant annet å gjøre det mer lønnsomt å arbeide, sier han.

- Men et betydelig utsalg av statlige selskaper vil vel gi staten mindre i utbytter?

- Ved å redusere det statlige eierskapet vil vi frigjøre kapital som kan bidra til å øke inntekter på andre områder, sier Sanner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.