*Nettavisen* Økonomi.

- Skattekutt virker ikke

Foto: (Scanpix)

Kristin er klar på at skattekutt ikke er riktig medisin.

26.01.09 16:12

REGJERINGSKVARTALET (NA24): Regjeringen bruker hele 43 milliarder flere oljekroner i 2009 enn i 2008, men finner nesten ikke rom for skattekutt i motsetning til sine europeiske kollegaer. Også de fleste sjeføkonomer har tatt til orde for at skattekutt burde være en del av krisepakken.

NA24 - din næringslivsavis

På mandagens pressekonferanse, i etterkant av regjeringens framleggelse av krisepakken, var finansminister Kristin Halvorsen (Sv) krystallklar på at skattekutt ikke er riktig medisin for å bedre situasjonen for norske bedrifter.

Større BNP-andel
Blant annet i USA, England, Tyskland og Sverige har skattekutt vært en del av de omfattende krisepakkene. Snittet for EU-landenes krisepakker er rundt én prosent av BNP, mens i Norge legger regjeringen opp til en stimulering som tilsvarer hele 2,3 prosent av BNP.

- Hvorfor er det da ikke rom for skattekutt?

- Generelle brede skatteforslag har ikke tilsiktet effekt. Det sier blant annet det internasjonale pengefondet. I Storbritannia kutter de momsen med en prosent, men et tilsvarende kutt i Norge er ikke sikkert at kommer bedriftene til gode, sier Kristin Halvorsen.

Et annet forslag som har blitt spilt inn fra opposisjonen og NHO er reduksjon i arbeidsgiveravgiften. Men heller ikke dette var aktuelt for regjeringen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Dette er et generelt forslag som ville ha redusert prisen på arbeidskraft. Men dette er et lite treffsikkert tiltak nå, fordi det er så stor variasjon mellom bransjene i næringslivet. Noen bransjer er hardt rammet, mens andre ikke er rammet. Et kutt i arbeidsgiveravgiften vil føre til at besparelsen tyter ut i form av høyere lønnsvekst der det er stor etterspørsel etter arbeidskraft, mener Halvorsen.

- Vet hva og når
Regjeringen legger opp til at bedriftene kan betale mindre i skatt hvis de gikk med overskudd i fjor, og taper penger i år. Dette tiltaket er kalkulert å koste rundt tre milliarder kroner, og treffer de bedriftene som går med underskudd i år

- Derfor er innretningen av tiltakspakken klokere enn et generelt kutt i arbeidsledigheten, sier Halvorsen.

- Bedriftene vil ikke merke denne effekten før skatteoppgjøret til høsten. Hjelper dette tiltaket på de akutte likviditetsutfordringene bedriftene står overfor?

- Nå har alle bedriftene fått vite hva som kommer, og når det kommer. Derfor vil dette innebære en betydelig bedring av bedriftenes likviditet, mener Halvorsen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.