NA24.no

- Skattekutt virker ikke

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Kristin er klar på at skattekutt ikke er riktig medisin.

REGJERINGSKVARTALET (NA24): Regjeringen bruker hele 43 milliarder flere oljekroner i 2009 enn i 2008, men finner nesten ikke rom for skattekutt i motsetning til sine europeiske kollegaer. Også de fleste sjeføkonomer har tatt til orde for at skattekutt burde være en del av krisepakken.

NA24 - din næringslivsavis

På mandagens pressekonferanse, i etterkant av regjeringens framleggelse av krisepakken, var finansminister Kristin Halvorsen (Sv) krystallklar på at skattekutt ikke er riktig medisin for å bedre situasjonen for norske bedrifter.

Større BNP-andel
Blant annet i USA, England, Tyskland og Sverige har skattekutt vært en del av de omfattende krisepakkene. Snittet for EU-landenes krisepakker er rundt én prosent av BNP, mens i Norge legger regjeringen opp til en stimulering som tilsvarer hele 2,3 prosent av BNP.

- Hvorfor er det da ikke rom for skattekutt?

- Generelle brede skatteforslag har ikke tilsiktet effekt. Det sier blant annet det internasjonale pengefondet. I Storbritannia kutter de momsen med en prosent, men et tilsvarende kutt i Norge er ikke sikkert at kommer bedriftene til gode, sier Kristin Halvorsen.

Et annet forslag som har blitt spilt inn fra opposisjonen og NHO er reduksjon i arbeidsgiveravgiften. Men heller ikke dette var aktuelt for regjeringen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Dette er et generelt forslag som ville ha redusert prisen på arbeidskraft. Men dette er et lite treffsikkert tiltak nå, fordi det er så stor variasjon mellom bransjene i næringslivet. Noen bransjer er hardt rammet, mens andre ikke er rammet. Et kutt i arbeidsgiveravgiften vil føre til at besparelsen tyter ut i form av høyere lønnsvekst der det er stor etterspørsel etter arbeidskraft, mener Halvorsen.

- Vet hva og når
Regjeringen legger opp til at bedriftene kan betale mindre i skatt hvis de gikk med overskudd i fjor, og taper penger i år. Dette tiltaket er kalkulert å koste rundt tre milliarder kroner, og treffer de bedriftene som går med underskudd i år

- Derfor er innretningen av tiltakspakken klokere enn et generelt kutt i arbeidsledigheten, sier Halvorsen.

- Bedriftene vil ikke merke denne effekten før skatteoppgjøret til høsten. Hjelper dette tiltaket på de akutte likviditetsutfordringene bedriftene står overfor?

- Nå har alle bedriftene fått vite hva som kommer, og når det kommer. Derfor vil dette innebære en betydelig bedring av bedriftenes likviditet, mener Halvorsen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere