*Nettavisen* Økonomi.

- Skjer dette må oljeprisen falle betydelig mer

Etter oljeprisfallet har frykt for mislighold i råvaresektoren gitt økte risikopåslag, og i kombinasjon med lavere likviditet og økte obligasjonsfondsinnløsninger har uroen spredd seg til hele kredittobligasjonsmarkedet, påpeker investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning. Foto: Gediminas Zilinskas

Aksjeproffer om dyrere børs, konkursfrykt og finanskriserisiko.

28.12.15 11:49

- For meg ser det ut til at Oslo Børs har ganske begrenset oppside i 2016, sier aksjestrateg Erik Roland.

Med kun tre handelsdager igjen av 2015 kan Oslo Børs skilte med en oppgang på middelmådige fem prosent for året. Nordea-strategen mener prisingen av Oslo Børs etter fallende resultatestimater utgjør et hinder for et sprekt børsår i 2016.

- Vi ser at estimatene for 2015, 2016 og 2017 har falt med 20 prosent gjennom 2015. Med utsiktene som er i offshorenæringen, Nordea Markets er et godt stykke under konsensus på en del oljeserviceselskaper, så ser det ut til at inntjeningen kan falle ytterligere fra disse nivåene.

Mens Oslo Børs historisk sett i gjennomsnitt har blitt priset til 11,7 ganger selskapenes inntjening var denne multippelen rett før jul på 12,7, på de estimerte resultatene ett år frem i tid, et signal om at børsen har blitt dyrere.

I tillegg nedrevideres gjerne optimistiske analytikerestimater i løpet av året. Med multippelen pris over inntjening (P/E) på 13 og en nedrevidering av estimatene på fem prosent er potensialet 630 poeng for hovedindeksen i 2016, fire prosent høyere enn i dag, påpeker Roland.

- Der har vi også satt målet for hovedindeksen i 2016.

Diskuter aksjer, oljeprisen, valuta og makrotall med tusenvis av andre på Nettavisens nye aksjeforum.

- Avhenger av oljeprisen
Mulige positive overraskelser neste år avhenger spesielt av to faktorer, mener aksjestrategen.

- Det er ganske avhengig av at oljeprisen henter seg inn til et høyere nivå eller at kronen svekker seg såpass mye at inntjeningen til eksportselskapene på Oslo Børs får et betydelig løft.

Oljemarkedet, der overproduksjon har sendt prisene til det laveste siden 2004 i løpet av året, vil balanseres mot slutten av 2016, tror Nordea.

- Skal aksjemarkedet prise inn det tidligere får man kanskje effekten tidligere. Men jeg tror oljeprisen kan gå ganske mye før man ser nevneverdige endring i de fundamentale forholdene i oljeservice. Det bores ikke mer, det sanksjoneres ikke mer prosjekter og slike ting. Det kan hjelpe på sentimentet rundt disse aksjene, men ikke så mye aktivitetsnivået, sier Roland.

Det viktigste for nordmenn er oljeprisen, sier investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning.

- Den dårlige nyheten er at det produseres mer olje enn det forbrukes, noe som fyller lagrene. Det er en viss fare for fulle lagre. Skjer det må tilbudet justeres ned over natten. Da vil oljeprisen måtte falle betydelig mer enn den har gjort. Den gode nyheten er at oljeprisen skal opp på lang sikt. Tross alt, verdens oljeforbruk stiger systematisk og dagens oljepris er for lav til å gi høyere fremtidig produksjon.

- På lang sikt gir den lave oljeprisen muligheter til å plukke opp høykvalitets selskaper til en god pris. En bunn i oljeprisen i første halvår neste år kan gi gode muligheter, sier investeringsdirektøren.

- Ikke redd for ny finanskrise
Etter oljeprisfallet har frykt for mislighold i råvaresektoren gitt økte risikopåslag, og i kombinasjon med lavere likviditet og økte obligasjonsfondsinnløsninger har uroen spredd seg til hele kredittobligasjonsmarkedet, påpeker Myrseth.

- Vi ser at det har blitt uro i kredittmarkedet på grunn av frykt for konkurser. Mange synes kreditturoen ligner litt på opptakten til finanskrisen i 2008. Jeg er ikke så redd for at råvareprisene vil føre til en ny finanskrise, fordi olje- og gruvesektoren ikke vil gi en systemkrise. I 2008 var det banksektoren som utgjorde problemet, det er en viktig forskjell.

Et tema markedet undervurderer er ifølge Myrseth risikoen for økt inflasjon i USA.

- I USA er det gode muligheter for at man når kapasitetstaket i 2016. Det er nå lave forventninger til fremtidig inflasjon og rentenivå. En overraskelse i 2016 kan bli at lønnsveksten skyter fart i USA og gir høyere inflasjon og renter enn markedet venter.

Omveltninger
Investeringsdirektøren merker seg de store konsekvensene teknologiske omveltninger kan få.

- Teknologiske omveltninger er noe man må følge med på. Den amerikanske skiferoljerevolusjonen transformerte oljeindustrien på fem år. Nå ser man for eksempel Uber i taxinæringen. I slike teknologiomveltninger er forbrukerne vinnerne, men i næringslivet skapes det flere tapere enn vinnere.

Politiske risikoer bør også være på investorenes radar, mener Myrseth.

- Terrorisme og immigrasjon gir fremgang til populistiske partier. I Storbritannia skal det stemmes over EU-medlemskapet, skulle Trump vinne i USA kan det gi usikkerhet i finansmarkedet. Saudi-Arabia utgjør en viktig geopolitisk risiko, sier investeringsdirektøren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag